Közélet

2010.12.30. 13:19

Jelentős területek állnak víz alatt

– Jelentős területek érint Tolna megyében is a belvíz – erősítette meg Beke Zsolt, a vízügyi igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője.

TEOL/H.E.

A Szekszárd-Báta főcsatorna mentén és a Nádor-csatorna Kölesdtől Pálfáig húzódó részén van szükség első fokú, vagyis a legalacsonyabb szintű a készültségre. A Kapos mentén pedig egyelőre nem kellett semmilyen fokozatot elrendelni. A jelenlegi fagypont alatti hőmérséklet kedvező, ám ennek ellenére a szivattyútelepek folyamatosan működnek, hogy enyhítsék az olvadás után várható helyzetet. Ezt a célt szolgálja az is, hogy kinyitották a Sió árvízkaput, hogy minél több víz folyhasson le a csatornán.

A belvízzel szemben a települések egyénileg is próbálják felvenni a harcot. Bátaszéken a malomszögi városrészen nagyjából 10 lakóházat fenyeget a víz. A város vett két szivattyút, de ezeket csak januárban kapják meg, így most a vízügytől kölcsön kapott eszközt használhatják az év utolsó napjáig. A tervek szerint addigra 25-30 centiméterrel csökkenteni tudják a vízszintet, így ha a kerteket nem is, a pincéket meg tudják szabadítani a víztől. A Lajvér patak befogadó képessége pedig tavaszig biztosan megfelelő, de a hó mennyiségétől függ, hogy tavasszal is így lesz-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!