Közélet

2010.12.30. 12:19

Jósnővel, forralt borral, pezsgővel köszöntik az újévet

Változatosak az idei megyei szilveszteri programok. Minden korosztály megtalálhatja az igényeinek megfelelő rendezvényt. Az esti programokon fontos lehet a hajviselet, a smink és az öltözék. Idén nagy divat a lila és az arany, előbbi a férfiakon is jól mutathat.

TEOL/Molnár Á.-Vizin B.

Szekszárdon idén is a Béla térre csábítják a mulatozókat. Este 11.30-tól magyar slágerek szólnak a hangfalakból, éjfél előtt pedig Kővári László, a megyeszékhely gazdasági és mezőgazdasági bizottságának elnöke és Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere mond ünnepi beszédet. Éjfélkor tűzijáték zárja az óévet.
– Az idei program kicsit szerényebb a tavalyinál, ennek a nehéz gazdasági helyzet az oka, nem is beszélve az idén hazánkban történt természeti katasztrófákról, melyek Szekszárdot is érintették – indokolta dr. Haag Éva alpolgármester.

Különleges programokban lesz részük a Tamásiban mulatóknak is az év utolsó estéjén. A Kossuth téri tábortűznél 23 órától vidám óévbúcsúztató rendezvény vár rájuk jósnővel, forralt borral, pezsgőzéssel. A hangulatot pedig fokozza a Lángvirág Tűzszínház műsora. Az esztendőt a polgármester beszéde, illetve tűzijáték zárja. A dombóváriak sem maradnak látványos program nélkül, hiszen a polgármester köszöntője után náluk is tűzijáték lesz látható a művelődési ház parkolójánál.

Bonyhádon, Pakson és Tolnán nem lesz városi ünnepség, szilveszteri rendezvényeket azonban ezeken a településeken is tartanak. Szekszárdon számos vendéglátóegységnél is szórakozhatnak a bulizni vágyók. A programok átlagosan 3 ezer forintba kerülnek. Belépőjegyet persze már 500 forintért is lehet vásárolni, de ebbe az árba étel- és italfogyasztás nem tartozik bele. A legdrágább rendezvényért már 10 ezer forintot kell kiadni, amiért svédasztalos vacsorát, pezsgőt és élő zenét is biztosítanak.

A szilveszteri mulatozáshoz hozzá tartozik az alkalomhoz illő ruházat, a hölgyeknek pedig a frizura és a smink is. Ami a női divatot illeti, az idei ünnepi trend meghatározó színei a lila és az arany, de a fekete, piros és ezüst öltözékekben is magára vonhatja bárki a figyelmet. A csillogó ruhák esetében arra kell csak figyelni, hogy kevés és visszafogott kiegészítőket válasszunk mellé. Ugyanez igaz fordítva is: egy egyszerű szettet feldobnak a csillogó kiegészítők. A stílusos hajviselethez nem kell feltétlenül fodrászhoz menni.

Divatos és otthon is könnyedén el lehet készíteni például a szűk, fejtetőn összefésült copfot, az egyenes, akár kivasalt hajat és a játékos loknikat is. Sminkeléskor ajánlott olyan színeket keresni, melyek harmonizálnak a ruhával. Bármilyet is választ az ember, a mesteri eredmény az adott szín legalább négyféle árnyalatának használatával érhető el. Még mindig trendi a füstös smink, ehhez ujjunkkal, vagy ecsettel kell elmaszatatolni kissé a vonalakat. A szépen lealapozott arcbőrön jól áll a pirosító akár barnás, akár rózsaszín árnyalatban is. Aki rúzst is használ, csillogó szájfénnyel még igézőbb szájat varázsolhat magának.

A férfiak könnyebb helyzetben vannak a készülődés terén, nekik elég egy mutatós szettet kiválasztaniuk, és máris készek az esti mulatozásra. A buliöltözet elmaradhatatlan kelléke az ing, ebből is remekül mutatnak a lila, a szürke, a bátrabbaknak akár a rózsaszín árnyalatok is. Az inget nemcsak alkalmi nadrághoz, hanem bátran lehet szűkebb fazonú farmerhez is passzintani. Nyakkendők közül az extra vékonyak a trendik.
Sokaknál a pirotechnikai eszközök is a mulatozás szerves részét képezik.

Fontos tudni, hogy az idén is tilos petárdát árusítani, birtokolni, illetve használni. – A szabályt megszegőktől a rendőrség elkobozza a petárdát, s egyúttal százezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak az érintettre – tájékoztatta lapunkat Farkas Kinga, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A kisebb pirotechnikai termékek szilveszteri felhasználása viszont megengedett, de csak december 31-én este hat órától újév reggel hat óráig. Ezeket december 28. és 31. között lehet beszerezni.

Pirotechnikai termékeket csak olyan kereskedő árulhat, aki ehhez minden szükséges irattal rendelkezik, és a megyei rendőr-főkapitányságtól engedélyt kapott. Az idén 18 árus kínálja portékáit Tolna megyében, jellemzően a nagyobb áruházláncok parkolóiban. Farkas Kinga arra is felhívta a figyelmet, hogy az eszközök felhasználása nem zavarhatja a lakosok nyugalmát. S ami fontosabb, az emberek és az állatok életét, testi épségét sem veszélyeztetheti. A sajtóreferens utalt arra is, hogy az illegális petárdahasználat miatt szinte minden évben történik baleset, amely egészségkárosodással jár.

Kedd óta a legtöbb nagyáruház parkolójában megtalálhatóak a konténerek. Ezeknél bőséges a választék a tűzijátékból, rakétából és a különböző látvány-technikai eszközökből. Az árak hasonlóak mint tavaly, a kisebb termékekért 200 forintot, míg a látványosabb tűzijátékért akár 20 ezer forintot is fizethetünk. Aki fergeteges óévbúcsúztató durrogtatást szeretne tartani, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Pirotechnikai eszközök ára

Termék Ár (Forint)

Szilveszteri rakéta 150–6600

Tűzijáték bombatelep 1990–18 900

Római gyertya 900–3990

Szilveszteri bomba szett 4200–5900

forrás: TN gyűjtés

– Én már három éve vásárolok szilveszter előtt „puffogtató” eszközöket, számomra ezek teszik feledhetetlenné az óév búcsúztatását – mondta Kovács Tamás. Olvasónk azt is megosztotta velünk, hogy roppant körültekintő: alaposan megnézi a termékek használati utasítását, mielőtt működésbe hozná azokat. – Mivel a kisfiam is megcsodálja az égbolt felé lőtt rakétákat, ezért olyanokat vásárolok, amelyek nagyon látványosak. Átlagosan 5-6 ezer forintot költöttem eddig, de az idén úgy számolom, hogy 10 ezernél állok meg – tette hozzá Tamás.

A megmaradt termékeket vissza kell vinni

A pirotechnikai termékeket hatóanyag tartalom és veszélyességi fok alapján osztályba sorolják. Az első kategóriába tartoznak az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközök: tortagyertya, konfetti ágyú, durranó-borsó. Ezek egész évben beszerezhetők, s a 14. életévüket betöltöttek engedély nélkül, a rendeltetésüknek megfelelően felhasználhatják. A második és a harmadik osztályba a kis és közepes tűzijátékok tartoznak, amelyek veszélyessége és hatóanyag tartalma az előző osztályhoz képest nagyobb mértékű. Ide sorolandó a szilveszterkor közkedvelt tűzforgó, röppentyű, vulkán és a szikraszökőkút is. A kis- és közepes tűzijáték termékek engedélykötelesek, ám a nagykorúak december 28. és 31. között engedély nélkül beszerezhetik. A hibás, lejárt szavatosságú illetve a felhasználásra nem került tűzijátékokat január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles térítés nélkül visszavenni azokat. Forrás: jogiforum.hu

Szilveszteri rakéta 150–6600

Tűzijáték bombatelep 1990–18 900

Római gyertya 900–3990

Szilveszteri bomba szett 4200–5900

forrás: TN gyűjtés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!