Közélet

2010.12.07. 08:19

Ribányi József a régió hangja a testületben

Ribányi József, Tamási polgármestere képviseli a Dél-Dunántúlt a Régiók Bizottságában, amely az Európai Uniónak a maastrichti szerződés által életre hívott konzultatív testülete.

TEOL/R.T.

Ennek feladata a helyi és a regionális érdekek képviselete az Unió döntéshozatali (jogalkotási) folyamatában. A Bizottság feladatát általában az Európai Bizottság, esetenként az Európai Parlament vagy az Európai Unió Tanácsa felkérésére vélemények megalkotásával, illetve saját kezdeményezésű vélemények és állásfoglalások kiadásával látja el.
A megye leghátrányosabb helyzetű kistérsége központjának polgármestere Brüsszelben találkozott munkatársunkkal. Lapunk kérdésére elmondta, a Régiók Bizottsága Kohéziós Szakbizottságában tevékenykedik, amelynek feladata, hogy az összes szakbizottsággal tartsa a kapcsolatot, s kidolgozzon egy olyan stratégiát, amelyet be lehet terjeszteni az Európai Unió 2013 és 2020 közötti stratégiájának tervezésekor az Európai Parlament elé.

- A Régiók Bizottságát egyfajta szócsőhöz lehetne hasonlítani, amelyen keresztül megfelelő tartalmat lehet közvetíteni hazánkból Brüsszelbe. Legyen akár szó úthálózat, oktatási, egészségügyi fejlesztésekről, a települések önkormányzatai a bizottság tagjain keresztül tolmácsolhatják az Európa Parlament felé, hogy mit szeretnének - húzta alá. A testület a kötelező véleményezéseken kívül maga is kezdeményezhet vizsgálódást egyéb kérdésekben, ha véleményük szerint egy törvényjavaslat jelentősen érinti a településeket vagy a régiókat. A Régiók Bizottsága elküldheti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos határozatait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!