Közélet

2011.01.06. 06:43

A kábítószer nem az égből pottyan

Látta már közelről az angol, az amerikai, a francia, az olasz rendőrséget. Legutóbb három hónapos tanulmányúton volt az Europolnál Daubner Gabriella, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

TEOL/Ihárosi Ibolya

– Éppen most január elsejétől változott az Europol státusa. Ügynökségből uniós intézmény lett és tanácsi határozattal bővült a hatásköre. Ma is a határokon átnyúló szervezett bűnözés elleni küzdelem a fő feladatköre de míg korábban csak olyan ügyekben vett részt amelyek kettő, vagy annál több uniós tagállamot érintettek, ez most megváltozott. Olyan súlyos bűncselekmények felderítésében is rész vehet amelyet nem feltétlenül szervezetten, egy tagállamban követtek el, s esetleg harmadik országot is érint.

– Az alkalmazottak nyilván nem nyomoznak.
– Az Europol fő profilja az információk gyűjtése, cseréje és elemzése. A hollandiai Hágában lévő főparancsnokságon dolgozó alkalmazottak szoros együttműködésben végzi munkáját a 27 EU-tagállam, valamint a partnerországok, Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok és Norvégia rendvédelmi szerveivel. Az adatokat bűncselekmények megelőzésére, felderítésére és lenyomozására használják. Úgynevezett hospitáción vettem részt amelynek a célja a nemzetközi szervezett bűnözés jellemzőinek és az ellenük folytatott közdelemnek a megismerése volt. Ahhoz adott segítséget, hogy miként tudjuk azt a fajta gondolkodásmódot, és az Europol rendelkezésére álló rendszereket használni és megismertetni saját szolgálati helyükön.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Büszke a családjára, ők jelentik életének és szakmai karrierjének biztos alapját, mondta Daubner Gabriella (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

– Miként lehet használni ezeket a lehetőségeket?
– Sokféleképpen lehet használni, de a média közvetítette információt nem csak a jó szándékú emberek kapják meg. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy a kábítószer Tolna megyébe sem az égből pottyan, s a prostitúció sem mindig önkéntes. Nálunk is megvannak szervezett bűnözés csápjai.

– A magyar-holland rendőrségi kapcsolat már közel két évtizedes. Miként ítélik meg a holland rendőrök és az Europol a magyar rendőrség munkáját?
– A magyar jó rendőrség, s hibái ellenére is közel áll a kiválóhoz, tudásban, felkészültségben, emberi hozzáállásban és most már technikailag sincs rossz helyzetben. Én is így vélem, hiszen láttam már az angol rendőrséget, az amerikait, a franciát, az olaszt; ezért egyébként szerencsésnek tartom magam.

– Azt lehet olvasni, hogy eredményességben sem vagyunk lemaradva.
– Erről azt gondolom, hogy a statisztika a közember számára nem sokat jelent. Ha azt mondjuk, hogy a lopások 50 százalékát felderítjük, ebben benne van a 21 ezer forintos lopás éppúgy mint a 15 milliós, s még az is lehet, hogy a kevesebb ellopott pénz nagyobb gondot jelent egy-egy sértettnek. Szerintem sokkal fontosabb, hogy az emberek azt mondják, nagyon rendes a körzeti megbízott, a nyomozó, mert megbeszéltük az ügyet és segített, amiben tudott.

– Milyennek látszik a holland társadalom, kicsit közelebbről is megismerve?
– A hollandok sokkal inkább odafigyelnek egymásra, jobban tudnak együttműködni. Nagy fokú tolerancia jellemzi őket. Tizenhétmillióan élnek, fele akkora területen mint mi, igen nyugodt, rendezett társadalmi viszonyok között. Ugyanakkor befogadóak, az a felfogásuk, ha valaki dolgozni megy oda, azt megbecsülik. Ők maguk törvény és szabálytisztelők, talán ezért is harcolnak a erőteljesen a bűnözés ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!