Közélet

2011.01.21. 13:21

Állj be közéjük és érezd jól magad

Száznál is több tagot számlál a Dunaföldvári Kertbarátok Klubja. A nagy múltú és aktív civil szervezet tagjai számára valódi közösséget és sok élményt jelent.

Vida Tünde

Kertészkedj, művelődj, barátkozz! Ezzel a mottóval hozták létre 1976-ban a Dunaföldvári Kertbarátok Klubját. Három és fél évtizeddel később a jelszó nem változott, csupán kiegészült a természetvédelem és a magyar termékek fogyasztásának fontosságával. A város egyik legrégibb civil szervezete alapításának 35. évfordulóját ünnepli szombatra tervezett összejövetelén.

Szerencsés esetben a tagság kezébe veheti a jubileumra készült könyvecskét, amelyben az elnök, Szeleczki Sándor foglalta össze az utóbbi másfél évtizedben történteket. Azért csak azt, mert a huszadik évfordulóra már megjelent egy kötet testvérbátyja, Szelecki József, a klub alapítója tollából.

Az alapítók közül már csak egy aktív tagot, Fekete Gyulát köszönthetik a szombati ünnepségen, de olyanokat, akik 20-25-30 éve tagjai a klubnak, nagyon sokat. Szeleczki Sándor szerint a programok tartják össze a társaságot. Ezek a rendezvények zömmel egyidősek a szervezettel.

A téli esték, amelyek az évet nyitják, 35 éve fut, csakúgy, mint a borbírálat. Az előbbi arra hivatott, hogy segítse a művelődést, az ismeretek frissítését. Utóbbinak is van egy ilyen „mellékhatása”, hiszen a rendszeres értékeléssel, tanácsokkal segítséget nyújtanak a szőlősgazdáknak.

Az eredmény is megvan, hiszen, míg eleinte az is előfordult, hogy a mintákról azt mondták a bírák, dohos, egérszagú, tavaly már úgy nyilatkoztak, hogy a legjobb borok az ország bármelyik versenyén megállnák a helyüket.

Szeleczki Sándor szerint a tartalmas programok, kirándulások tartják egyben a csapatot. A klub nagyon jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, a mindenkori polgármesterrel. Ott vannak és aktív részesei az összes városi rendezvénynek.

Az elnök példaként említette az országos halfőző versenyt, amelyet a Duna-parton rendeznek augusztus 20-án. Itt mindig főznek 60-80 főre, de az is előfordult, hogy a kertbarátok bográcsában több mint száz vendég számára készült a finom halászlé.

Szilveszterkor is előveszik a főzőalkalmatosságokat, csak akkor nem hal, hanem bor forr benne. Hagyomány ugyanis, hogy a klub tagjai együtt búcsúztatják az óévet a művelődési házban, amely a bázisuk is egyben. Ilyenkor forralt borral vendégelik meg az egybegyűlteket. Szeleczki Sándor kiemelte, programjaikat nemcsak maguknak rendezik, azok nyitottak.

A klubnak egyébként száz-száztíz tagja van, többségében nyugdíjaskorúak. Nem ritka, hogy egy-egy előadáson hatvanan-hetvenen összegyűlnek. Idősb Jákli Viktorné saját elmondása szerint egy rendezvényről sem hiányozhat. Mint mondja, 33 éves volt, amikor elvált, egyedül maradt két gyerekével. Édesanyját, aki támasza volt, 1979-ben veszítette el.

- Végtelenül egyedül éreztem magam. Az akkori elnök, Szeleczki József mondta, hogy gyere el közénk, ott jól érzed majd magad - idézte fel. - És tényleg, azóta itt vagyok, mindenben részt veszek, és nagyon jól érzem magam. Itt igazi közösség van, és ez a közösség elfelejteti az ember magányát és minden búját-baját.

A kertbarátok bejárták együtt a fél világot

Szeleczki Sándor, aki több mint 11 éve vezeti a klubot, programját mindig úgy állítja össze, hogy azok passzoljanak a klub alapelvéhez és mindenki tudjon belőle választani neki tetszőt. A kirándulásokból például háromféle van minden évben, egy és három-négynapos hazai, illetve hét-tíznapos külföldi. Ezek során megismerik szűkebb és tágabb környezetüket, művelődnek, barátkoznak, hiszen több társszervezettel látogatják egymást. Tavaly adventkor Bécsben jártak, de nem mulasztották el azt sem, hogy Európa Kulturális Fővárosát, Pécset meglátogassák. Kiveszik részüket a testvérvárosi kapcsolatok ápolásából, és Európa sok országában megfordultak már közösen az elmúlt évtizedekben.



Vida Tünde A kertbarátok bejárták együtt a fél világot Szeleczki Sándor, aki több mint 11 éve vezeti a klubot, programját mindig úgy állítja össze, hogy azok passzoljanak a klub alapelvéhez és mindenki tudjon belőle választani neki tetszőt. A kirándulásokból például háromféle van minden évben, egy és három-négynapos hazai, illetve hét-tíznapos külföldi. Ezek során megismerik szűkebb és tágabb környezetüket, művelődnek, barátkoznak, hiszen több társszervezettel látogatják egymást. Tavaly adventkor Bécsben jártak, de nem mulasztották el azt sem, hogy Európa Kulturális Fővárosát, Pécset meglátogassák. Kiveszik részüket a testvérvárosi kapcsolatok ápolásából, és Európa sok országában megfordultak már közösen az elmúlt évtizedekben.

Szeleczki Sándor a legutóbbi kertbarát-összejövetelen. A téli esték sorozat arra hivatott, hogy segítse a művelődést, az ismeretek frissítését Fotó: M. D. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!