Közélet

2011.01.24. 12:15

Kanadán át vezetett Brüsszelbe a fiatal jogásznő útja

Időnként stílszerűen a felhők fölött rendszerezi gondolatait szakterületéről, ami nem más, mint a légiközlekedési jog. Legkevesebb kéthetente egy-két napra Brüsszelbe szólítja munkája a fiatal szekszárdi származású nőt.

TEOL/Szeri Árpád

Három éve tanulmányi szünidejében önkéntes könyvtárosként dolgozott a Párizs elővárosának számító Bezonsban. Valójában azonban nem a mégoly szép könyvtáros hivatásban szeretett volna elmélyülni. Fodor Enikő a nem kevésbé érdekes légiközlekedés, pontosabban annak jogi vonatkozásai mellett kötelezte el magát.

A szekszárdi gyökerekkel rendelkező fiatal a jogi egyetemi évei közepette nem is Budapesten, az ELTÉ-n, hanem Göttingenben, a Georg August Egyetemen kezdte el írni szakdolgozatát. Igaz, azt már itthon, a fővárosban fejezte be. Szakosodása a légi közlekedésre telitalálatnak bizonyult. Ma már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Európai Uniós főosztályán EU-s tanácsadó.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Fodor Enikő Szekszárdról indult, Budapesten, Kanadán, Bezonson és Göttingenen át Brüsszelbe érkezett
[/caption]

– Diploma után ösztöndíjasként a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál helyezkedtem el – tekintett vissza pályakezdésének első állomására. – Ekkor már, igaz hobbi szinten, de meglehetős elmélyültséggel foglalkoztam az úgynevezett Egységes Európai Égbolt kezdeményezéssel. Ennek köszönhettem, hogy beválasztottak a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk megállapodást szövegező munkacsoportba. Itt hét ország egyeztetett egymással.

Méghozzá rendszeresen az elnököt adó Szlovéniában, pontosabban az ország fővárosában, Ljubljanában. Fodor Enikő feladata értelmében azt tekintette át, hogy egy-egy megállapodás mennyiben felel meg a nemzeti jognak. Nemsokára eljutott hozzá a hír, mely szerint Brüsszel, az Európai Bizottság – az Európai Unió végrehajtó szerve – nemzeti szakértőket vár.

– Munkahelyem, illetve főnököm támogatásával jelentkeztem az idevágó pályázatra, amit megnyertem. Két hét múlva már Belgium fővárosában voltam… Így lettem közel fél évre magyar nemzeti szakértő a légi közlekedés terén. Jóllehet az utasjogokkal foglalkozó osztályon, ahova kerültem, a buszos, a vasúti és a vízi közlekedéssel is foglalkoztunk. Amíg ott voltam, két átfogó, természetesen az egész Európai Unióra érvényes jogszabály javaslatot is kidolgoztunk.

Szállást maga keresett Brüsszelben, a lakhatás árát saját zsebből fizette, de – tette hozzá – olyan javadalmazást kapott, amiből nem jelentett gondot a bérlemény fenntartása. Mindent összegezve, az EU fővárosában töltött időszak – az uniós világlátás kiteljesítése mellett – olyan szakmai tapasztalatot jelentett, amiből máig bátran lehet meríteni. Nem utolsó sorban tovább mélyült idegen nyelv tudása. Egy korábbi ösztöndíja alkalmából Kanadában, egy Toronto közelében található dohányfarmon csiszolt angolságára napi szinten volt szükség; bár a Bizottság akkori, spanyol elnöke, vélhetően a latin rokonság okán a franciát választotta a megbeszélések munkanyelvéül.

Fodor Enikő tavaly nyáron hazatért, korábbi munkahelyére. Ekkor még nem sejtette, hogy kisvártatva minden eddiginél magasabb szinten alkalmazhatja – és ezzel együtt gyarapíthatja – tudását a légiközlekedési jog területén. Tekintettel szakmai jártasságára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly szeptemberben az EU magyar elnökségének stábjába invitálta. A felkérésre igent mondott. Munkája azzal is jár, hogy Budapestről rendszeres időközönként, legkevesebb kéthetente, sőt, mostanában hetente ismét Brüsszelbe utazik egy-két napra  – de már nem ösztöndíjasként, mint korábban, hanem hivatalos állami képviseletben.

– Egy nagy terem egyik végén ülnek a Bizottság képviselői, velük szemben az elnökség tagjai – ezt a csapatot jelenleg mi, magyarok alkotjuk –, két oldalt pedig sorban a tagállami képviselők. Minden országnak van saját táblája. A Magyarország tábla mögött, a légi közlekedési munkacsoportban jómagam foglalok helyet – láttatta pozícióját formai szempontból.

Ám ami igazán lényeges, ebben az esetben is, az a tartalom. Ha bármilyen tagállami – jelesül magyar – érdeket képviselni kell akár egy-egy angol nyelvű felszólalás révén, akkor ez a nemcsak önmagában, hanem horderejében is felelősségteljes feladat Fodor Enikőre hárul. S még mindig csak 26 évesen. Ráadásul a légi közlekedés a jövőben is kiemelt szereppel bíró ágazat lesz az EU-ban. Ez csakis azt eredményezheti, hogy a Szekszárdról induló fiatal számára a jövőben újabb horizontok nyílnak – Magyarország és az Európai Unió ege alatt egyaránt.

Névjegy

Dr. Fodor Enikő 1984-ben született, Szekszárdon járt óvodába, majd a Dienes Valéria Általános Iskola Grundschuléba. A Garay János Gimnáziumban érettségizett, ezt követően Budapestre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karára nyert felvételt. Egyetemi évei alatt Kanadában, Németországban és Franciaországban is tanult, illetve dolgozott, s felsőfokon elsajátította az angol, német és francia nyelveket. Hobbijai közé tartozik a röplabdázás, szeret jégkorcsolyázni, de ugyanígy nagy kedvelője a logikai játékoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!