Közélet

2011.01.15. 11:31

Nagyanyáink konyhája: belekóstolt már?

Nagyanyáink konyhája. Ezzel a címmel indított gasztronómiai programsorozatot a bonyhádi művelődési központ. Céljuk, hogy minél több középiskolás ismerje meg, és sajátítsa el a Völgységre jellemző tradicionális ételek készítését.

TEOL/Vizin Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Balogh Vanda (balról), Nyerges Nikolett és Hetesi Cintia lesi el a krumpliröszti készítésének fortélyait Bachmann Viktor mesterszakácstól (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

– Miket készítünk ma ezekből? – kérdezte az asztalra tekintve az egyik lány. – Krumplirösztit, méghozzá két féle módon – hangzott a válasz a konyha másik szegletéből. – Akkor szerintem adjunk még hozzá lisztet, mert nem áll össze a burgonyakeverék. – Tegyünk, bár nem tudni, hogy mi fog kisülni belőle.

Így zajlott a beszélgetés a hat középiskolás lány között, akik csatlakoztak a bonyhádi művelődési központ által szervezett Nagyanyáink konyhája elnevezésű programsorozathoz. Ottjártunkkor az ételek elkészítését bemutató rendezvény vezetője, Bachmann Viktor mesterszakács magyarázta a diákoknak a burgonyareszelés csínját-bínját.

Érdeklődve tekingettek a fiatalok az asztalon felsorakozó alapanyagokra. Aztán szorgosan tüsténkedtek, egy szempillantás alatt előkészítették a tradicionális és a modern sváb burgonyás ételhez szükséges hozzávalókat. Igaz, a hagymapucolás alól igyekezték kihúzni magukat, de a mesterszakács bíztatását követően megoldották a feladatot. Ahogy a többit is. Közel fél óra elteltével már a tűzhelynél álltak, és sütötték az ínycsiklandó falatokat.

Az illatok a művelődési központ munkatársait is a konyhába csábították. Juhász Józsa, az intézmény igazgatója – miközben a serpenyőben sülő finomságokat szemügyre vette – elmondta, hogy a középiskolásoknak indított gasztronómiai klub célja, hogy a fiatalok egy profi segítségével sajátítsák el a Völgységre jellemző tradicionális ételek készítését.

Két sorozatban zajlik a képzés: tavaly novembertől az idén áprilisig, illetve majd szeptembertől 2012 tavaszáig. Abban igyekeznek mankót adni a diákoknak, hogy a tanulmányaik befejeztével otthonosan mozogjanak a konyhában. – S ha ezáltal a tájegységükre jellemző kultúrához is közelebb kerülnek, az külön öröm – zárta az igazgató.

Ahogy telt az idő, egyre ínycsiklandóbb illatok keringtek a Vörösmarty falai között. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból érkezett hat lány pedig már otthonosan mozgott a ház konyhájában, már negyedik alkalommal ragadtak fakanalat. Figyelmük és szorgalmuk eredménye pedig végül egy tradicionális- és egy modern sváb, olajban sült burgonyás étel lett. A lányok örömmel konstatálták az elkészült kulináris finomságokat.

Hetesi Cintia és Balogh Vanda segédkezett az asztal megterítésében. Azt mondták, hogy ezúttal is jól érezték magukat, hasznos ötletekkel gazdagodtak. A beszélgetéshez Sipos Nóra is csatlakozott, aki humorosan megjegyezte, hogy bár finom ételeket ehetnek a gimi éttermében is, de amit most főztek, az nekik jobban ízlik, mivel az ő kezük alól került ki.

Orsós Bettina, Nyerges Nikolett és Orsós Barbara is hasonló állásponton volt mosogatás közben. Azt pedig büszkén sorolták, hogy a korábbi alkalmakkor finom gőzgombócot és tejszínes-bazsalikomos csirkét is készítettek. Fogadkoztak, hogy a jövőben az otthoniaknak is bemutatják a gasztronómiai klubban tanultakat.

Sváb és székely ételeket készítenek a foglalkozásokon

Ez idáig négy alkalommal csillanthatták meg főzőtudományukat a középiskolás lányok, sváb ételeket készítettek hagyományos és modern verzióban. A következő négy alkalommal pedig a székely konyhára jellemző kulináris különlegességek kerülnek terítékre. Bachmann Viktor mesterszakács vezetésével székely galuskát, csorbalevest, puliszkát és mártásos csirkét főznek a vállalkozó kedvű középiskolások, akikhez bármelyik diáktársuk csatlakozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!