Közélet

2011.01.12. 09:39

Nem vitáznak ízlésbeli dolgokról és művészeti álproblémákról

Két nagyobb amatőr képzőművészeti egyesület működik Tolna megyében, az Art '999 és a Bárka Művészeti Szalon. Elnökeik az alkotási, kiállítási lehetőségekről és a megbecsültség hiányáról nyilatkoztak.

TEOL/Wessely Gábor

– Ha kiállításokat nyitok meg, mindig kerülöm a művész szót, általában alkotót mondok, abban senki sem találhat kivetnivalót – meséli Lönhárd Ferenc. A Bárka Művészeti Szalon elnöke sajnálja, de tényként könyveli el, hogy a feszültség továbbra is fennáll a főiskolát végzett képzőművészek és azon festők, szobrászok között, akik autodidakta módon szerezték tudásukat.

A Bárka szalonhoz kezdetben hivatásos művészek is csatlakoztak, ma már mind az 59 tag papíron amatőr. A valóságban pedig kiállításaik és eladott képeik száma igazolja tehetségüket. Lönhárd Ferenc hangsúlyozza: a bárkások nem vitatkoznak ízlésbeli dolgokról és művészeti álproblémákról.
Egy tolnai kiállításon vetődött fel a Bárka szalon megalapításának gondolata még 1996-ban. Néhány alkotó összefogott, csoportos tárlatokat szerveztek és segítették egymás egyéni bemutatkozásait is. Lönhárd Ferenc abban az időben művelődésiház-igazgató volt Tolnán. Később, amikor elkerült onnan, Szekszárdra tette át székhelyét a Bárka.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lönhárd Ferenc egyesületének tagjai sokat járnak alkotótáborokba (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Az egyesület bírósági nyilvántartásba vétele 2000-es keltezésű. Onnantól számítva egy nehéz, de sikeres évtizedet tudhatnak maguk mögött. Voltak kiállításaik Szekszárdon a kórház folyosóján, a zeneiskolában, az Ady (ma Szent László) középiskolában, a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány székházában a Béla téren, s tavaly megkapták a vasútállomás egyik volt várótermét tárlatok rendezésére. Vidéken is sok felé bemutatkoztak, kultúrát vittek a falvakba, néhány helyre úgy hívták meg őket, hogy tartsanak alkotótábort, s a teljes ellátás fejében hagyjanak ott néhány festményt.

Táboroztak többek között Domboriban, Tamásiban, Pincehelyen, Őcsényben, Baján, Varsádon, Udvariban, Szakadáton, Diósberényben, Simontornyán és Pálfán. Tavaly tartottak tisztújítást. Ismét elnökké választották a 2015-ig tartó ciklusra Lönhárd Ferencet. Az alelnök Zsíros Jánosné, a titkár E. Nagy Mária. Művészeti vezetőjük Kedves István. Az egyesület működési költségeit részben tagdíjakból, részben pályázati forrásokból illetve az 1 százalékos felajánlásokból fedezik.

– A pályázatírás és elszámolás rengeteg időt igényel, alkotni és egyesületet vezetni egyszerre nagyon nehéz – ezt már Balogh Jenő, a megye másik képzőművész egyesülete, az Art ''999 elnöke mondja. Utal arra is, hogy a Bárka elnöke "csak" menedzseli az egyesületét, maga nem alkot. Balogh Jenő viszont fest, méghozzá esetenként akkora vásznakat, amelyek, keretre feszítve alig férnek be az ajtón. Volt már tárlata a Föld távolabbi pontjain, Indiában és Chilében is. Az Art ''999 egyesület 1990-ben jött létre. Tagjai évente két nagykiállítást rendeznek, s néhány kisebb egyéni tárlatot. A működést szintén tagdíjakból és pályázati forrásokból igyekeznek biztosítani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Balogh Jenő egyesülete képzőművészeti katalógusokat is ad ki (Fotó: Kiss Albert)
[/caption] 
Az alkotás illetve az alkotó amatőr vagy profi voltáról Balogh Jenő úgy vélekedik, hogy majd az idő eldönti, ki, mi mennyit ér. Olyan profi mindenesetre nem szeretne lenni az artosok közül senki, aki évekig nem tud eladni egy képet sem. Az egyesület elnöke szerint a művészet nem más, mint a lélekből áradó energia képi megjelenítése. S aki igazán odateszi magát, annak az alkotásai magukért beszélnek.

Az Art ''999 tagjai gyakran állítanak ki a Völgység-Hegyhát Takarék szekszárdi és bonyhádi egységében. Nemrég felvették a kapcsolatot a Ceglédi Alkotók Egyesületével, ennek köszönhetően volt egy tárlatuk az Alföldön. Megmutatkozni nyomtatott formában is szoktak. Fennállásuk során már három katalógust adtak ki. Az egyesületet a kulturális közéletben való szerepvállalásáért bejegyezték Szekszárd Aranykönyvébe.

Mindezek dacára Balogh Jenő kijelenti, hogy a művészet nincs kellőképpen megbecsülve Magyarországon. Ez az aktuálpolitikától független tény. A sport szerinte sokkal nagyobb támogatottságot élvez. A finanszírozást megítélése szerint újra kellene gondolni. Mert derék dolog az, ha valaki gólt lő, de talán az is érdemel némi anyagi elismerést, aki olyan művészeti alkotásokat készít, amelyek évtizedeken, évszázadokon át díszítik a magán és középületek belső tereit, illetve a közterületeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!