Közélet

2011.02.17. 18:17

Egy tévedésnek köszönhetően lett az ország kedvence

A családok éve programsorozat Szekszárdon is elkezdődött. Meghívott vendég a Döbrentey Ildikó - Levente Péter házaspár volt. Az Istennek tetsző, szeretetteljes párkapcsolatról beszéltek.

TEOL/Wessely Gábor

Szekszárdról indult országhódító útjára Móka Miki. A mesélő figurát alakító Levente Péter a Garay gimnáziumban érettségizett, s aztán költözött a fővárosba. Nevéhez fűződik a Zsebtévé, a Ki kopog? és az Égből pottyant mesék című televíziós produkció.

Évtizedek óta áll a kamerák előtt. Segédmunkás volt a bábszínházban, amikor egy tévedés folytán meghallgatásra hívták a tévébe. Sikeresen startolt. Azt mondja: Isten kegyelméből lett Móka Miki. Felfedezése, 1965 után egy-két évvel már országos hírű televíziós személyiségnek számított.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Levente Péter a családok éve programsorozatban Szekszárdon Fotó: G. K.
[/caption]
Felesége, Döbrentey Ildikó pécsi diáklány volt amikor egymásba szerettek. Ma ismert tollforgató, meséket és imádságos könyveket ír. Egy katolikus lány egy evangélikus fiúval találkozott. Ökumenikus párkapcsolatuk már több mint négy évtizede tart. Ezt ők így definiálják: egy 43 éves családi vállalkozás, melynek van egy kültagja is – az Isten.

A szekszárdi közönség az elmúlt vasárnap találkozhatott Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. A Garay gimnázium dísztermében beszéltek házasságukról, aztán a Béla téren vettek részt a családok egységéért tartott demonstráción, majd a templomban tettek tanúságot hitükről. Ez volt a családok éve programsorozat nyitórendezvénye a megyeszékhelyen.

Nem tekinthető sétagaloppnak a művészpár élete. Megkóstolták a sikert, de azt is tudják, mit jelent ráncosodni, öregedni, hízni, mellőzöttnek lenni, és három gyermekükből kettőt eltemetni. Mindeközben megtartották hitüket, sőt lelkileg építették egymást. Döbrentey Ildikó például az evangélikusoknál tanulta meg, hogyan lehet szabadon imádkozni az Úrhoz.

Az idén egymást érik a házasságpárti és családmenedzselő rendezvények. Bacsmai László szekszárdi plébános azért hívta meg Levente Péteréket, hogy egy ismert pár beszéljen a családi élet, megpróbáltatások árán nyerhető örömeiről. S másokat, templomba nem járókat is buzdíthassanak a házasság vállalására, egymás és az Isten szeretetére.
Levente Péternél öt ifjúkori kapcsolat előzte meg a házasságot.

Hangsúlyozza, hogy mindegyik lányba hulla szerelmes volt, nem csak ágymelegítő próbababáknak tekintette őket. De amikor jött Döbrentey Ildikó, akkor tudta, hogy ő az igazi. A szerelem áldozatkész, megbocsátó, büszke, és egy életen át tart. Konfliktusaik nekik is akadtak, de túljutottak rajtuk. Ha az Úristen áldása rajta van, akkor kimeríthetetlen kincsesbánya a szerető párkapcsolat.

Sajnos a mai világ nem szeretetteljes. Kevés a gondolkodni, dönteni, következetesen cselekedni, választani képes polgár. Levente Péter szerint a brókerizmus is akkora károkat okoz az emberiségnek, mint a nácizmus és a bolsevizmus okozott. Ilyenkor jobb visszahúzódni. Ők egy kis faluban laknak, Budapesttől hetven kilométerre. De sokat utaznak, előadásokat, könyvbemutatókat tartani. Személyes példájukkal hirdetik, hogy a keserűségek nem törhetik meg az embert, ha van társa és Istene.

Az ismeretlépcső és a szeretetlajtorja

Előadásaiban gyakran beszél Levente Péter az ismeretlépcsőről és a szeretetlajtorjáról. Ahogy az ember halad a gyermekévektől az aggkorig, a megismerés, a ráismerés és a felismerés lépcsőfokain, kapaszkodóra van szüksége. Ez a szeretetlajtorja, melynek szintén vannak fokai: az önszeretet, a feltételes, majd a feltétel nélküli szeretet. S a happy end az elismerés lépcső, az elismerő szeretet lajtorjával, ami nem más, mint a tisztelet. Egy jól működő társadalomban ez az ember útja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!