Közélet

2011.02.12. 20:46

Jobban jár, ha már most megnézi a jogosítványát

Hosszabb időt vesz igénybe a lejárt jogosítványok érvényesítése január óta.

Hargitai Éva

Most ajánlatos elővenni a jogosítványt, és megnézni, hogy mikor jár le az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényessége, hiszen a január elsejével életbe lépett változások miatt hosszabb időt, akár hónapokat is igénybe vehet annak meghosszabbítása - tájékoztatta hírportálunkat dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának orvosigazgatója.

Bizonyos betegségek, állapotok fennállása esetén a háziorvos korábban is tovább küldhette szakorvosi vizsgálatra a beteget, most azonban a jogszabály ezen része szigorodott.

Természetesen ezentúl sem kell minden beteget szakorvosi rendelésre küldeniük, mert ha a beteg rendszeresen jár szakorvosi gondozásra, problémája ellenőrzött és kezelt, állapota alapján a háziorvos dönthet úgy, hogy nem szükséges további vizsgálat.

A másik lehetőség, hogy az aktuális szakorvosi kontroll alkalmával nézik meg, megfelel-e az alkalmasság feltételeinek a beteg. Amennyiben azonban úgy ítéli szükségesnek a háziorvos, célirányosan, az orvosi alkalmassági engedély érvényességének meghosszabbítása miatt is elküldheti a beteget a szakorvosi rendelésre.

Mivel az ellátás előjegyzés alapján, várólistákkal működik, és elsőbbséget élveznek azok a betegek, akik kifejezetten betegségük miatt jelentkeznek, előfordulhat, hogy az egészségügyi engedély miatt jelentkezőknek hosszabb ideig is várniuk kell, a lejárt jogosítvány pedig nem tekinthető az ellátás sürgősségét indokló körülménynek.

Lényeges, hogy ha az orvosi ellátás kizárólag a gépjárművezetői alkalmasság elbírálása érdekében történik, a vizsgálat költségeit a társadalombiztosítás nem finanszírozza, ez esetben a szakorvosi vizsgálatért is a betegnek kell fizetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!