Közélet

2011.02.26. 05:34

Saját erőből képtelenek lettek volna rá

Közintézmények akadálymentesítésére nyert pénzt 21 település.

Vida T.

Huszonegy település jutott több mint félmilliárd forintos fejlesztési támogatáshoz azon a pályázaton, amelyet a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány hirdetett meg az Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusokkal közösen.

A háromfordulós kiíráson Baranya, Bács-Kiskun, Pest és Tolna megye 60 olyan települése vehetett részt, amely nukleáris létesítmények, vagy kutatások körzetében fekszik.

A programon kizárólag közintézmények komplex akadálymentesítésére nyerhettek támogatást, azaz nemcsak a mozgásukban korlátozottakra, hanem a látás és hallássérültekre is tekintettel kellett lenni a beruházások során.

Ez annyit jelentett, hogy a rámpákon, lifteken és tágasabb bejáratokon, mosdókon kívül Brille írással készült információs táblákat, tájékozódást segítő burkolati elemeket és hallássérült számára indukciós hurkot is létesítettek.

Az önkormányzatok mellett civil szervezetek, társulások és gazdasági szervezetek is pályázhattak. A pénteki záró konferencián dr. Varga-Sabján László, a kuratórium operatív ügyekért felelős tagja kiemelte, hogy 38 pályázóból 26 járt sikerrel. A támogatottak között volt orvosi rendelő, iskola, szeretet otthon és polgármesteri hivatal is.

A beruházásokhoz – mint kiemelte – csekély mértékű önerő kellett.
Gelencsérné Tolnai Klára, aki egyike volt azoknak, akik beszámoltak a támogatás segítségével megvalósult beruházásokról. Madocsa polgármestere azt mondta, a kistelepülések önállóan ilyen fejlesztésekre nem lennének képesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!