Közélet

2011.03.09. 19:45

A NATO lokátor sagája Medinán folytatódik - fotók

Vegyes fogadtatást tapasztaltunk a helyi lakosság részéről a Medinára tervezett NATO radarral kapcsolatban. Van, akinek semmi kifogása ellene, de a fenntartásokkal élők azt kérdezik: ha máshol tiltakoztak ellene, akkor Medinán miért lesz jó helyen?

Steinbach Zsolt

Sikerült meglepnünk az első két asszonyt, akivel szerdán találkoztunk Medinán. Azt kérdeztük tőlük, mit szólnak a hírhez: a tervek szerint itt lesz az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre elképzelt NATO lokátor.
A középkorú hölgyek elárulták, hogy erről tőlünk hallottak először. Egyikük azért megjegyezte: nem biztos, hogy ez jó ötlet. Annyi helyen nem akarták már ezt a létesítményt, akkor miért pont ide hozzák?

Hasonló logika alapján érvelt egy fiatalember: ha a pécsiek tiltakoztak a katonai lokátor ellen, akkor Medinán miért lesz az jó helyen? Mint mondta, ő ugyan nem ért hozzá, de nem hiszi, hogy úgymond egészséges lenne egy ilyen létesítmény.
Vén Attila polgármester ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy független mérési eredmények bizonyítják: a tervezett 3 D-s radar jóval az egészségügyi szabvány határértékén belül üzemel. Hasonló berendezés működik Bánkúton és Békéscsabán is. Utóbbi helyszínre nemrég el is látogatott a falu vezetése. Ott a radar csupán 200 méterre van a legközelebbi házaktól.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Messzire el lehet látni a Medina melletti magaslatról, a Halomról, ahol a jelenlegi katonai lokátorbázis működik. A képen Vén Attila Fotó: Kiss Albert
[/caption]
A faluvezető emlékeztetett rá: a Medina melletti katonai egység huszonöt éve üzemel, a tervezett NATO radarénál jóval korszerűtlenebb lokátorokkal, és eddig semmiféle káros egészségügyi hatást nem tapasztaltak a faluban.

Arra a kérdésre, hogy Medinának milyen előnye származik az új lokátorból, Vén Attila elmondta: ha nem ide kerülne a létesítmény, akkor megszűnne a helyi katonai alakulat, vele azok az állások, amelyek Medinán is számos családnak adnak megélhetést.

A faluvezető szerint – a békéscsabai tapasztalatok alapján – a helyi idegenforgalomra is kedvező hatással lenne a különleges látványt nyújtó, gömb alakú radar. Tréfásan hozzáfűzte: javasolta, hogy a medinai berendezés ne gömb, hanem hordó alakú legyen. Utalva arra, hogy a jelenlegi medinai lokátoros bázis melletti szőlők is kiváló minőségű borokat teremnek.

Találkoztunk olyan helyiekkel is, akiknek nincs kifogásuk a radar ellen. Három fiatal például azt mondta, hogy ők nem bánják a dolgot, a falu eddig is lokátorok szomszédságában élt.

Ám vannak, akiket még meg kellene győzni. Ilyen Oláh Tibor is, aki ugyan nem itt lakik, de medinai származású, és több családtagja a faluban él. Bír némi rálátással a témára, mivel húsz évig volt katona, dolgozott a megyei katasztrófavédelemnél, jelenleg a munka-és tűzvédelemben tevékenykedik.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ilyen lokátor épülne Medinán is
[/caption]
Azt mondja, erős fenntartásai vannak, mert nincs elegendő hiteles, konkrét, katonai szakemberektől származó információ az új radar esetleges veszélyeiről, amelynek működése eltér a jelenleg Medinán üzemelőktől.

– Ha, amint egy minisztériumi vezető tavaly szeptemberben fogalmazott, Pécs fölül úgymond elhárult a radarveszély, akkor Medinára el lehet hozni a radart? – kérdezte. Hozzátette: nem a NATO lokátor ellen van, de addig nem támogatja, ameddig meg nem győzik.

Hét éve már felmerült Medina neve

2004. őszén már felmerült Medina neve a Zengő helyetti helyszínként, de hamar elvetették az ötletet. Egy hónappal később már Mórágyot említették, ám ebből nem lett semmi. Tavaly augusztusban a minisztérium még cáfolta, hogy a lokátor Medinára kerülne.

Akkor Szalai László volt a falu polgármestere. Ő úgy látja, hogy a NATO radar révén nőhet a település biztonságérzete, tekintve, hogy a paksi atomerőmű, mint egy esetleges légi támadás célpontja, a közelben van.

Az új radar szerinte is biztosíthatja, hogy megmaradjanak a munkahelyek a mostani katonai bázison. Az ex-polgármester egészségügyi kockázatokról nem tud, mint mondta, a huszonöt év alatt ilyen problémák nem jelentkeztek a faluban.

Két és fél év alatt felépülhet

Optimális esetben két és fél év alatt, nagyjából 2013 végére elkészülhet a medinai lokátor – mondta Simicskó István honvédelmi parlamenti államtitkár tegnap, miután ötpárti egyeztetést keretében tájékoztatta a parlamenti pártok képviselőit a magyarországi NATO-radarrendszer harmadik elemének helyszínéről, felépítéséről.




Kattintson a fejleményekért: a NATO elfogadta a medinai helyszínt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!