Közélet

2011.03.08. 14:22

A Tubes helyett Medinán lesz a radar?

Címkék#medina

A Honvédelmi Minisztérium (HM) a Medina környékén működő radarszázad területét javasolja az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

TEOL/MTI

Vén Attila (Fidesz-KDNP), a település polgármestere az MTI-nek annyit mondott, hogy a HM korábban megkereste az önkormányzatot ezzel kapcsolatban, és a község vezetése egy kirándulás keretében megszemlélte a Békéscsabán működő háromdimenziós radart.

A lokátor Medinára telepítésére utal a község képviselő-testületének tavaly december 23-i jegyzőkönyve, amely szerint az egyik képviselő arról érdeklődik a polgármesternél, hogy mikor tájékoztatják a lakosságot a radar építéséről.

A faluvezető azt közölte hírportálunkkal, hogy pozitívan viszonyulnak a lokátor medinai elhelyezéséhez, mert minden józan érv a terv mellett szól. Emlékeztetett arra, hogy Medinán évtizedek óta működik katonai lokátor, és annak semmiféle káros hatását nem észlelték.

Az új berendezések pedig jóval korszerűbbek, alacsonyabb energiakibocsátással működnek, mint a jelenleg Medinán szolgáló műszerek. A község vezetése azt szeretné, ha az új lokátor telepítése mellett megmaradna az eddigi radar század is Medinán, ami továbbra is biztosítana munkahelyeket a faluban.

Vén Attila azt is elmondta, hogy március 24-én lakossági tájékoztatót tartanak Medinán, szakemberek, politikusok bevonásával.

Itt találja korábbi írásunkat, KATTINTSON IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!