Közélet

2011.03.02. 12:13

Jó lehetőség ez a kiállítás

Minden eddiginél nagyobb standon mutatkozik be Paks az idei utazás kiállításon. Az érdeklődők figyelmét ESZI-s diákok által végzett fizikai kísérletekkel igyekeznek magukra irányítani.

Vida Tünde

Negyedszer mutatkozik be Paks városa az utazás kiállításon. Másodszor lesz önálló standja, de nagyobb, komolyabb a múlt évinél.

– Úgy látjuk, hogy az utazás kiállításon való megjelenés olyan marketingeszköz, amivel élni kell – húzta alá Czink Dóra turisztikai referens.

Szavai szerint Paks megjelenése egyre markánsabb, profibb. Kérdésünkre elmondta, hogy a turisztikai látnivalók természetesen nem változnak évről évre, de ahogyan országos szinten, úgy Pakson is nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusfejlesztésre.

Igyekeznek a meglévő attrakciókat fejleszteni, illetve „új köntösbe öltöztetve”, az aktuális trendeknek megfelelő módon kínálni. Voltak fejlesztések is, például a Paksi Képtárnál történtek átalakítások, illetve a paksi atomerőmű látogatóközpontja is megújult. Keresik a lehetőségét annak, hogy folytassák a római kori erőd, Lussonium fejlesztését, felújítsák a Deák-házat, bővítsék a képtárat. Pakson az atomerőmű látogatóközpontja után a Paksi Képtár és a Makovecz templom vonzza a legtöbb látogatót.

A kérdésre, hogy mi a mostani trend, a szakreferens elmondta, hogy elsősorban a tematikus programcsomagokat keresik. Éppen ezért abban a turisztikai kiadványban, amelyet az utazás kiállításhoz kapcsolódóan jelentettek meg, ilyen – különböző célcsoportot megszólító - programcsomagokat mutatnak be.

Van direkt osztálykirándulásra alkalmas ajánlat, a fiatalabb korosztály figyelmére számító geocaching csomag, középkorosztálynak szánt kulturális kínálat, borbarangolás.

Mindez egy idősíkra felfűzve, merthogy a turisztikai kiadvány egy időutazásra csábítja a Paksra látogatókat. A Paksi időutazás a római kortól a XXI. századig című brossura 1500 példányban jelent meg az önkormányzat és a paksi atomerőmű közös finanszírozásában. Készült egy kistérségi kitekintés is a Duna-Sió Turisztikai Egyesülettel partnerségben, ebben egyebek között irodalmi körutazást ajánlanak, illetve állatasszisztált terápiát.

A komplex ajánlatok mellett a szállás-, és vendéglátóhelyek elérhetősége is szerepel a füzetben. A kis- és nagyvállalkozások ugyanakkora felületen, így igyekszik a város önkormányzata egyenlő bemutatkozási lehetőséget biztosítani a cégeknek – húzta alá Czink Dóra. A kiadványhoz a kiállítás után díjmentesen lehet hozzájutni a városházán és a turisztikai információs irodában.

A turisztikai referens rámutatott, hogy a turisták Paksra csábításához elengedhetetlen az is, hogy olyan programok, rendezvények legyenek, amelyek nemcsak paksiakat és térségbelieket vonzzanak, hanem országos érdeklődést ébresszenek. Ilyen a Siller Fesztivál és – bár nem városi program – a Gastroblues Fesztivál is. 

Különleges attrakciót kell nyújtani

A 34. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás Budapesten a Hungexpo területén mától négy napon át várja az érdeklődőket. A csütörtök szakmai nap, péntektől-vasárnapig a nagyközönséget várják. A paksi kiállítást az A pavilon 311. B standján találják meg az érdeklődők. Az elmúlt évek felmérései azt mutatják: azok a standok aratták a legnagyobb tetszést, ahol valamilyen attrakcióval várták az érdeklődőket.

A paksi stand nem szokványos produkcióval igyekszik magára vonni a figyelmet: kapcsolódván a város legismertebb védjegyéhez, az atomerőműhöz, fizikai kísérleteket mutatnak be az ESZI tanárai és diákjai.

Vida Tünde -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!