Közélet

2011.03.14. 14:28

Kárpát-medencei értékek Alsónyéken

Nyolc kárpát-medencei település képviselőjét látta vendégül Alsónyék

H. E.

– Ez én vagyok! – mutatott rá meglepve egy régi fekete-fehér fotón látható fiatal asszonyra Mallár Béláné. A jó néhány évtizeddel ezelőtt készült kép az Alsónyéket bemutató tárlat egy darabja, amelyet az „Európa a polgárokért” elnevezésű programra szerveztek a művelődési házban.

A kétéves rendezvénysorozatban a sárközi falu képviseli hazánkat. Az első találkozó tavaly júniusban volt Ipolynyéken, most hétvégén pedig Alsónyék látta vendégül másik nyolc kárpát-medencei település képviselőjét.

Lendváról, Csíkszeredáról, Szovátáról, Kápolnásnyékről, Rimócról, Várhosszúrétről, Kalondáról és Ipolynyékről érkezett többek között kulturális felelős, művész és civil szervezetet vezető szakember is, akik a kiállítás megnyitója előtt még egy tapasztalatcserére is összeültek pénteken.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Alsónyék polgármestere, Dózsa-Pál Tibor a kiállításon a vendégek gyűrűjében Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A program ötletgazdája, Hrubík Béla ipolynyéki polgármester elmondta, hogy olyan településeket szeretnének a kezdeményezéssel összefogni, ahol fontos a hagyományőrzés.

A mostani találkozón sem csak a házigazda mutatta be értékeit, hanem valamennyi vendég lehetőséget kapott erre. A régi fotók a múltat képviselik a kiállításon, a hagyományokat ma is őrző mesterek fafaragásai pedig egyben jelentik a jelent és a jövőt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!