Közélet

2011.03.25. 20:16

NATO-lokátor: a többség tárt karokkal fogadná Medinán

A csütörtök esti medinai radar-fórumon rögtönzött szavazás alapján a helyi lakosság nagy többsége támogatja, hogy Medina mellé kerüljön az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett NATO-radar.

Steinbach Zsolt

– Miért nem tartanak népszavazást a Medinára tervezett NATO-radarról? – hangzott el a kérdés csütörtök este, a medinai művelődési házban e témával kapcsolatban rendezett lakossági fórum végén.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára válaszából kiderült, hogy amennyiben erre az önkormányzatnak van pénze, ez is egy megoldás lehet.

Ám az is, hogy az érintett lakosság által megválasztott országgyűlési képviselőkre, önkormányzati vezetőkre bízzák az érdekeik képviseletét ebben az ügyben is.

Az államtitkár ezután rögtönzött szavazásra kérte fel a teltházas fórumon megjelenteket. Nagyjából tízen jelezték, hogy ellenzik a NATO-radart, a nagy többség, mintegy kilencven százalék viszont a lokátor támogatójaként nyújtotta fel a kezét.

Pusztai Lajos, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt tartotta a legfontosabbnak: ha a NATO-radar Medinára kerül, akkor ne csak egyes emberek járjanak emiatt jól, hanem az egész falu.
Simicskó István biztosította a kisebbségi vezetőt, hogy ez utóbbira törekszik a tárca.

Egyebekben ő és a honvédség vezérkari főnöke, Benkő Tibor is világossá tették: katonai szempontból a Mecsek kedvezőbb hely lett volna a NATO-radarnak, de a medinai helyszínt is elfogadja a katonai szövetség.

Igaz, a Mecsek árnyékoló hatása miatt így két ún. réskitöltő radarállomást, a jutait és a kupit továbbra is fenn kell tartani. Ezek a katonai egységek egyenként évi mintegy 1,4 milliárd forintba kerülnek, de nem jelentenek plusz kiadást a jelen helyzethez képest.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A teltházas fórumon megjelentek mintegy kilencven százaléka a a NATO-radar támogatójaként nyújtotta fel a kezét a rögtönzött szavazáson Fotó: K. A.
[/caption]
Mindketten emlékeztettek arra, hogy a medinaiak már évtizedek óta úgymond együtt élnek a radarállomással, mindenféle probléma nélkül.

A NATO-radar telepítésével pedig a régi eszközöket új, korszerű berendezésre cserélik, amelynek sugárkibocsátása jóval kisebb a régiekénél. Azaz kedvezőbb lesz a helyzet a környéken élők számára, az esetleges egészségügyi kockázatok tekintetében is.

Ezzel kapcsolatban a fórumon dr. Endrődi Csaba helyi háziorvos kérdésre válaszolva elmondta: korábban már készítettek egy statisztikát hosszú évekre visszanyúlóan a medinai halálozási okokról, a felmérés pedig azt mutatta, hogy nincs eltérés ebben a tekintetben az országos átlagtól.

Vén Attila polgármester hírportálunknak elmondta: úgy véli, a fórumon mindenki megkapta a választ a kérdéseire. Hangsúlyozta, hogy a radar-telepítés mögött egyenes szándékok állnak, nincs semmiféle ok bármit is eltitkolni. Szerinte a kétkedők számára erre talán a legjobb bizonyíték az lehet, hogy ő és családja is Medinán él.

A Medinára tervezett NATO-lokátorról itt olvashat többet!

A réskitöltő századdal kapcsolatos összes írásunkat itt találja!

További előzményeket és háttérinformációkat a BAMA.hu-n talál!
 

Nem eldöntött tény, hanem lehetőség Medina számára

– A NATO-radar nem eldöntött tény, hanem lehetőség Medina számára, biztos akkor lesz, ha kiadták az érvényes építési engedélyt – közölte Horváth István, a térség országgyűlési képviselője a fórumon. A honatya elmondta: a HM a gyűlésen hivatalosan tájékoztatta a lakosságot a szándékáról. Ha ez ellen nincs tiltakozás, akkor a radartelepítés több évig tartó folyamata megindul. Ha a lakosság ezt ellenzi, akkor nem lesz új radar, ebben az esetben viszont Medinán bezárják a működő lokátor-egységet, és elveszik kb. 130 munkahely. Amennyiben viszont elfogadja Medina az új radart, a községben akár több százmillió forintos infrastrukturális fejlesztésre is lehetőség nyílik.


A teltházas fórumon megjelentek mintegy kilencven százaléka a a NATO-radar támogatójaként nyújtotta fel a kezét a rögtönzött szavazáson Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!