Közélet

2011.03.22. 14:01

Tolnában nem tudják, mi az a szuperbrutto

A március közepéig beküldött adóbevallások harmadát rosszul töltötték ki. Sokan azt sem tudják, mi az a szuperbrutto.

M. I.

Március közepéig 30 568-an adták be a személyi jövedelem adó bevallásukat Tolna megyében.

A tavalyihoz képest ezerrel több adózó választotta az adóhatóság közreműködésével elkészülő egyszerűsített bevallást.

Az idén találkoztak először az ügyintézők azzal, hogy az adózók viszonylag nagy számban az szja (1053-as) bevallásukat teljesen üresen küldték be. Ők valószínűleg adóhatósági segítséget szerettek volna kérni.

Ebből a körből azok, akik február 15-ig az adóhivatal értesítésére felkeresték az ügyfélszolgálati irodát, élhettek az egyszerűsített bevallás lehetőségével, tájékoztatta hírportálunkat Mózsik Szilvia, a megyei adóhivatal sajtósa, aki azt is elmondta, az eddig beérkezett szja bevallások harmada hibás.

Hozzátette, idén sok gondot jelent, hogy az adózók nem ismerik a szuperbruttósítás fogalmát, bevallásaikat a tavalyi évhez hasonlóan nyújtják be, nem számolnak az adóalap-kiegészítés összegével, hiányoznak a vállalkozói lapok.

A 14-es lapot sokan elmulasztják benyújtani, nem számolnak eho-t az osztalék és a mezőgazdasági jövedelem után. Gyakori hiba, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések kedvezményeit a nyugdíjpénztár helyett az egészségpénztárba kérik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!