Közélet

2011.05.26. 16:04

A gyerek ráébred a logikai feladatmegoldások izgalmára

Magyar és matematika. Ritka szakpár. Stallenberger Józsefné ezt a két tárgyat tanítja a nagymányoki iskolában.

TEOL/W.G.

Fotós:

Elsősorban matektanárként ismert. Tavaly megkapta a legjobb felkészítőnek járó díjat egy nyíregyházi matematikai versenyen Természetesen a növendékei is jeleskednek, nemcsak ő. A „kemény magot" a saját osztályának tanulói, a negyedikesek alkotják – Melcher Márk, Gungl Brigitta, Feik Johanna, Székely Janka és Ireczky Dániel –, de a szakkör szép eredményeket felmutató tagja az elsős Melcher Bálint és a másodikos Jurasits Bálint is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Stallenberger Józsefné és tanítványai a nagymányoki iskolában
[/caption]

Stallenbergerné ötven éves és csaknem harminc esztendeje kezdte a pedagógusi pályát. Első munkahelye a nagymányoki iskola. Nézete szerint a matematika minden más tanulási és gondolkodási tevékenység alapja. Ha egy kisgyermek ráébred a logikai feladatok megoldásának izgalmára, többé nem kínos kötelezettség lesz a házi feladat elkészítése, hanem érdekes élmény. Persze odáig el kell jutni, szakavatott pedagógus irányításával.

Nem matektanárnak született Stallenbergerné sem. Eredetileg a humán tárgyak álltak hozzá közelebb, középiskolás korában még verseket is írt. Először a kaposvári tanítóképzőben, majd az ELTE-n szerzett diplomát. Pályája elején példaképének tekintette Bechtlné Tóth Etelkát, akinek a nyomdokaiba lépve folytatta az intenzív matematikaoktatást. Lelkesen dolgozik azon, hogy alsós tanítványait sikerélményhez juttassa – megyei, országos és nemzetközi versenyekre készíti fel őket, amelyekről szinte mindig előkelő helyezéseket hoznak el –, s ez természetesen neki is örömet okoz.

Az eredményes szerepléshez olyan egyetakarás, olyan stabilitás szükséges, amilyennel a háromlábú szék rendelkezik. A gyereknek, a szülőnek és a pedagógusnak egyaránt akarni kell, hogy megszülessen a siker. Ebben a tanévben tíz matematikai versenyen négy első, két második és négy harmadik helyezést szereztek a nagymányoki gyerekek.

Eredmények

Hetedhét Határ Legjobb Kis Matematikusa Kárpát-medencei matematika verseny döntője, 2011. Melcher Márk 6. hely, Gungl Brigitta 8. hely, Feik Johanna 10. hely, Székely Janka 10. hely, Ireczky Dániel 13. hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!