Közélet

2011.05.26. 16:04

A gyerek ráébred a logikai feladatmegoldások izgalmára

Magyar és matematika. Ritka szakpár. Stallenberger Józsefné ezt a két tárgyat tanítja a nagymányoki iskolában.

TEOL/W.G.

Fotó:

Elsősorban matektanárként ismert. Tavaly megkapta a legjobb felkészítőnek járó díjat egy nyíregyházi matematikai versenyen Természetesen a növendékei is jeleskednek, nemcsak ő. A „kemény magot" a saját osztályának tanulói, a negyedikesek alkotják – Melcher Márk, Gungl Brigitta, Feik Johanna, Székely Janka és Ireczky Dániel –, de a szakkör szép eredményeket felmutató tagja az elsős Melcher Bálint és a másodikos Jurasits Bálint is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Stallenberger Józsefné és tanítványai a nagymányoki iskolában
[/caption]

Stallenbergerné ötven éves és csaknem harminc esztendeje kezdte a pedagógusi pályát. Első munkahelye a nagymányoki iskola. Nézete szerint a matematika minden más tanulási és gondolkodási tevékenység alapja. Ha egy kisgyermek ráébred a logikai feladatok megoldásának izgalmára, többé nem kínos kötelezettség lesz a házi feladat elkészítése, hanem érdekes élmény. Persze odáig el kell jutni, szakavatott pedagógus irányításával.

Nem matektanárnak született Stallenbergerné sem. Eredetileg a humán tárgyak álltak hozzá közelebb, középiskolás korában még verseket is írt. Először a kaposvári tanítóképzőben, majd az ELTE-n szerzett diplomát. Pályája elején példaképének tekintette Bechtlné Tóth Etelkát, akinek a nyomdokaiba lépve folytatta az intenzív matematikaoktatást. Lelkesen dolgozik azon, hogy alsós tanítványait sikerélményhez juttassa – megyei, országos és nemzetközi versenyekre készíti fel őket, amelyekről szinte mindig előkelő helyezéseket hoznak el –, s ez természetesen neki is örömet okoz.

Az eredményes szerepléshez olyan egyetakarás, olyan stabilitás szükséges, amilyennel a háromlábú szék rendelkezik. A gyereknek, a szülőnek és a pedagógusnak egyaránt akarni kell, hogy megszülessen a siker. Ebben a tanévben tíz matematikai versenyen négy első, két második és négy harmadik helyezést szereztek a nagymányoki gyerekek.

Eredmények

Hetedhét Határ Legjobb Kis Matematikusa Kárpát-medencei matematika verseny döntője, 2011. Melcher Márk 6. hely, Gungl Brigitta 8. hely, Feik Johanna 10. hely, Székely Janka 10. hely, Ireczky Dániel 13. hely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!