Közélet

2011.05.09. 10:12

A rendszámokra fókuszálnak az új kamerák

Két civil szervezet sikeres pályázata révén nyolc kisebb, Szekszárd környéki településen szereltek fel térfigyelő kamerákat, elsősorban az „utazó” bűnözés visszaszorítása érdekében.

Steinbach Zsolt

– Bízunk benne, hogy hatásosak lesznek a térfigyelő kamerák, sokat segíthetnek majd egy-egy bűncselekmény felderítésében – vélekedett a kölesdi Barabás János, aki a helyi közmunkásokat irányítja. Megítélése szerint a helybéli lakosság számít arra, hogy a berendezések jótékony hatást gyakorolnak majd ezen a téren.

Kölesden nemrégiben négy kamerát szereltek fel, de a kistérség további hét településén is figyelnek már ilyen berendezések. Mindez a kölesdi, illetve a kistormási polgárőr egyesület által benyújtott, sikeresnek bizonyult pályázata révén valósulhatott meg.

A gesztor település, Kölesd polgármestere, Berényi István elmondta: azért a civil szervezetek pályáztak, mert így a támogatás száz százalékos, nem kellett önerőt hozzátenni.

A pályázatokat egyébként a kölesdi önkormányzat, illetve a szekszárdi kistérségi társulás munkaszervezete készítette, a pályázati elszámolást pedig a kölesdi önkormányzat bonyolítja le, így ezért sem kell külön fizetni.

A két pályázat révén bruttó 11 millió forintos fejlesztést lehetett végrehajtani. A kistormásiak pályázatának köszönhetően Kistormáson, Felsőnánán és Murgán szereltek fel kamerákat. Utóbbi két településen a berendezések helyben, számítógépen rögzítik a felvételeket, amelyeket szükség szerint a rendőrség meg tud nézni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A berendezéseket a települések határain, a be- és kivezető utak mentén szerelték fel. A képen a kölesdi Barabás János, háttérben egy kamera Fotó: Mártonfai D.
[/caption]
A kölesdi pályázat nyomán Kölesden, Medinán (és Medina-Szőlőhegyen), Szedresen, Tengelicen (és Tengelic-Szőlőhegyen), valamint Sióagárdon telepítettek kamerákat. Ezek, továbbá a kistormási készülékek kábel nélküli, internet alapú összeköttetésben vannak egy Kölesden elhelyezett központi számítógéppel, valamennyi jel erre a szerverre érkezik.

A tervek szerint a kölesdi központi szerverhez a nyár végéig a Szekszárdi Rendőrkapitányság részére közvetlen, szélessávú elérést biztosítanak.

Az informatikai hálózat kialakításában, az antennák elhelyezésével összefüggésben, több szervezet is segítséget nyújtott, így a katasztrófavédelem, egyházak és vízművek is.

Berényi István közölte: a kamerák helyéről a rendőrséggel közösen döntöttek. Elsősorban az ún. utazó bűnözés visszaszorítását célozzák a berendezések.

Az éjjel-nappal működő, sötétben is látó készülékeket a települések határain, a be-, illetve kivezető utak mentén szerelték fel, azok a gépjárművek rendszámaira fókuszálnak. A szilárd úton közlekedő autóknak így nincs lehetőségük kikerülniük a kamerák látóköréből.

Egy-egy bűncselekmény esetén pedig a rögzített képek alapján hatékonyabb lehet a felderítés. Nem utolsó sorban pedig a kamerák elrettentő erejében is bíznak, amelyet más, kamerákkal már korábban felszerelt települések tapasztalatai is alátámasztanak.

A falu, ahol valamennyi utcára rálátnak

– A falu összes utcájára rálátnak a térfigyelő kamerák – tájékoztatott Felkl Márton, Murga polgármestere. A megye legkisebb településén ugyanis négy utca van, ezeket, illetve a központot is lefedik a berendezések.

Murga zsáktelepülés, de ha esetleg földúton érkeznek is a gépesített rosszban sántikálók, előbb-utóbb a falu központjáig is eljutnak, így mindenképp rögzítenek róluk képet a készülékek. Murgán egyébként idén még nem volt rendőrségi ügy, remélik, ez az állapot sokáig kitart, köszönhetően a kameráknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!