Közélet

2011.05.03. 16:00

A sárlavina csak szikra volt a parázs vita kirobbanásához

Falusi politika vagy átlagemberek közötti nézeteltérés? Az ellenfelek között ebben sincs egyetértés. A bíróság döntött a peres ügyekben, de a két feljelentő szerint az igazság nem derült ki.

TEOL/Rácz Tibor

A tavaly nyári heves ezősések okozta viharkárok heves vitákat is okoztak Nakon az utóbbi fél évben a polgármester és két helyi állampolgár között. Ám, a dolgok mögé nézve valószínűbb, hogy a sárlavina, amely egy idős asszony házát elöntötte a faluban, inkább csak apropó volt arra, hogy kipattanjon a szikra, s a felek egymásnak feszüljenek. Internetes oldalunkon korábban Rácz Róbert, a falu polgármestere elújságolta, a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette két becsületsértési ügyben is, ám akkor ellenfeleit nem kívánta megnevezni.

A Tolnai Népújság internetes oldalán, a TEOL.hu hírportálon azonban rendőrbendőr néven bejelentkezett az egyik fél, egyrészt, hogy felháborodásának hangot adjon, másrészt azért, hogy tisztázza az eset körülményeit. Természetesen munkatársunk találkozott vele és a másik személlyel is, akinek szintén konfliktusa volt a polgármesterrel.

Vörös András mindenekelőtt leszögezte, nincs szándékukban tovább szítani a tüzet a faluban, és nem is akarnak további kellemetlenségeket, ám úgy gondolják, az igazságérzetük, s lelkiismeretük megkívánja, hogy elmondják a verziójukat. Mint mondta, Rácz Róbert júniusban, a Naki Polgárőr Egyesület rendes ülésén a tagság előtt minősíthetetlen hangnemben beszélt vele, megsértette, ezért becsületsértésért feljelentette. Emellett állítása szerint lemondásra szólította föl Szentgyörgyi Zsoltot, az egyesület elnökét és őt is, mint elnökhelyettest.

Szentgyörgyi szintén feljelentette a polgármestert, mivel szerinte megsértette, és azt szerette volna, ha Rácz Róbert nyilvánosan bocsánatot kér tőle, de kért 200 ezer forint nem anyagi jellegű kártérítést is. Vörös András tiltakozott az ellen az állítás ellen is, hogy politikai ellenlábasa lenne a polgármesternek, hiszen nem indult a polgármesteri székért. Vörös és Szentgyörgyi állítása szerint a polgármester rassztistáknak nevezte őket több ember előtt is. 

– Az áradások idején, május végén a polgármester utasította a polgárőrség veztőjét, hogy azonnal menjen ki a tagság egy idős asszony házához, mert elönti a lakását a víz. Szentgyörgyi Zsolt, mint helyettesét, engem értesített, ám erre azt mondtam, hogy a jelzett személynél már jártam, nincs közvetlen veszélyben, az ár már levonult. Az idős asszonynak senki sem segített, még a rokonai, közöttük a helyi cigány önkormányzat vezetője sem. Végre alakult egy jól működő civil szervezet a településen, de úgy látszik, a polgármesternek ez nem tetszik – tette hozzá Vörös András. 

Szentgyörgyi Zsolt aláhúzta, ő indult az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben a polgármesteri tisztségért, de a választásokon Rácz nagy arányban nyert. Ám a politikának állítása szerint semmi köze ahhoz, hogy feljelentette a polgármestert. – Megsértett, rasszistának nevezett, s azt is mondta, hogy nem látom el a polgárőrség vezetésének feladatait megfelelőképpen – mondta a férfi, aki magángazdálkodó, és amellett még mezőőrként is dolgozik. Ezek miatt jelentettem fel, nem pedig azért, mert kampány volt – szögezte le.

A Dombóvári Városi Bíróság Rácz Róbertet a két fél szerint csupán a bizonytékok hiánya miatt mentette fel, mivel a tanúk, akiket berendeltek, nem vallottak a falu vezetője ellen. – Persze, hogy nem tették, hiszen vagy közmunkások, vagy azok lesznek. Hogy vallanának a főnökük ellen? Annyi biztos, hogy mi nem törünk a babérjaira, nem akarunk ellene semmit tenni, csak nem tűrhetjük, hogy bárki is megsértsen minket – állították mindketten.

A polgármester vállalja szavaiért a felelősséget

Rácz Róbert, Nak polgármestere kérdésünkre leszögezte, ő csak annyit akar, hogy hagyják őt dolgozni. – Én ha valamit mondok, állítok, azért vállalom a felelősséget. Legjobb tudásom szerint próbálom végezni a munkámat, tenni akarok a településért. Mondva csinált ügyek miatt nem szeretnék újra a bíróság elé menni. Nem mondtam rájuk, hogy rasszisták, eddig sem, és ezután sem fogom. Arról, hogy politikai ellenfelek-e vagy sem, annyit, hogy az októberi választásokon a lakosság több, mint 70 százaléka rám voksolt, nem pedig Szentgyörgyire. Vörös András pedg azért nem vállalhat politikai tisztséget, mert rendőr volt. Nyugdíjba vonulásától öt éven belül a választásokon nem indulhat, tiltja a törvény - húzta alá. Hozzátette, úgy tudja, Vörös Jobbik-szimpatizáns. Merényi Imre, a Jobbik naki szervezetének elnöke kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy Vörös András a párt tagja lenne.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!