Közélet

2011.05.25. 18:37

A szabályok változása megelőzhetné a visszaélést

Bár a parkolókártya egy tolókocsiban ülő embert stilizál, nem csak mozgáskorlátozottak kaphatják. Az érintettek szerint változtatni kellene a kiadás szabályain.

TEOL/Venter Marianna

A közvélemény mozgássérült-, vagy rokkant parkolókártyának nevezi, de nem csak mozgáskorlátozottaknak jár. Az ide vonatkozó jogszabályokban - nem pontosan idézve - az szerepel, hogy ilyen kártyát az kaphat: aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet értelmében súlyos mozgáskorlátozottnak minősül. Illetve aki a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet értelmében látási fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak, autistának, illetve mozgásszervi fogyatékosnak minősül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szigorítást tervez a minisztérium. Akik szabályosan használják a kártyát, mint képünkön, azoknak nincs oka nyugtalanságra (illusztráció)
[/caption]

Aki azonban nem fogyatékos - hanem idős vagy mozgásszervi betegsége van -, a háziorvostól kaphat igazolást. Ez az úgynevezett hétpontos nyomtatvány, amelyen az orvos a járást, a teherbírást és a terhelhetőséget értékeli, illetve hogy képes-e a beteg a tömegközlekedési járművek használatára. Ha a páciens hét pontnál többet kap az értékelésen, jogosult a parkolási igazolványra.

A parkolási igazolványokat az okmányirodák állítják ki. Steinerné dr. Berenkei Zsuzsanna, a szekszárdi okmányiroda vezetője elmondta, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően orvosi igazolások bemutatása után adnak ki rokkant parkolókártyát az ügyfélnek. Az igazolások egy jelentős részét a háziorvosok adják ki, ez az ő felelősségük, nem az irodáé. Jelenleg fokozott ellenőrzés folyik a rokkant parkolókártyák használatának jogszerűségét illetően, mert sok a visszaélés. Pontosan ezek miatt a visszaélések miatt szeretnének mind az érintettek, mind a hatóság szigorítást elérni a rokkantak parkolási igazolványának használatával kapcsolatban.

Kovács Lászlóné, a látássérültek megyei egyesületének elnöke szerint a megoldást az jelentené, ha kizárólag a fogyatékosságról szóló orvosszakértői vélemény, vagy a fogyatékossági támogatásról szóló határozat birtokában kaphatnának ilyen kedvezményt az érintettek. Nem ártana az sem, ha változtatnának az emblémán, hogy az emberek ne kizárólagosan a mozgásszervi hátránnyal azonosítsák a kártyához való jogosultságot.

A parkolási kártyával való visszaélések miatt a kormányzat már készül a szigorításra. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint valószínűleg kétkártyás rendszert fognak bevezetni. Az autóban lévő kártya így csak jelzés lenne, míg a teljes érvényességhez szükséges kártya mindig a tulajdonosnál lenne.

Mire jogosít fel a mozgássérültek parkolási igazolványa

Az igazolvány tulajdonosa korlátozás nélkül várakozhat a mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozó helyen. A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. A járdán akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. Ám a mozgáskorlátozott igazolvány csak akkor jogosít fel ingyenes parkolásra, ha a mozgásában korlátozott személyt szállítják, vagy ő maga vezeti a gépjárművet. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és tárcsa használatával egy óra időtartamig ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!