Közélet

2011.05.09. 13:53

Csillapodott a feszültség a fokozott rendőri jelenlét óta

Normalizálódik a helyzet a településen, az indulatok lecsendesedtek, bár a felszín alatt van még feszültség.

S. K.

Erről is tájékoztatta Barkóczi József, Fürged polgármestere pénteken dr. Bognár Szilveszter tamási rendőrkapitányt, Orsós Zoltánt, a megyei rendőrkapitányság összekötő tisztjét, illetve Pongó Ignác és Sárközi Károly roma vezetőket a Fürgeden tapasztalható hangulatról.

Megírtuk: Fürgeden március közepén egy halálos baleset keltett nagy felháborodást. Egy jogosítvánnyal nem rendelkező roma férfi autóval elütött egy szabályosan közlekedő idős kerékpárost.

Az etnikai jellegű feszültség azonban már a baleset előtt is nőtt, a sok betörés miatt. A polgármester elutasította, hogy „gárdistákat” hívjanak a faluba, ám kilátásba helyezte, hogy ha három hónap múlva nem javul a helyzet, polgári engedetlenségre hívja fel a lakosságot.

Azóta másfél hónap eltelt, a pénteki egyeztetés úgymond félidőben zajlott. Időközben fokozódott a rendőri jelenlét, újjáalakult a polgárőrség és településőrök is elkezdték a munkát. A bűncselekmények száma visszaesett.

Barkóczi József azt kérte, hogy másfél hónap múlva újra üljenek le helyzetértékelésre. Emellett kezdeményezi egy tolerancia nap megrendezését a faluban.


Az előzményekért ide kattintson!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!