Közélet

2011.05.25. 07:05

Fényvisszaverő nélkül nem lehet szuper a bringa

A Baka István általános iskolában folytatódott kedden az úgynevezett szuperbringa program.

I. I.

Az ORFK Országos Baleset Megelőzési Bizottsága és a Nemzeti Közlekedési Hatóság az iskola rendőre program keretében vizsgálják, hogy a gyerekek kerékpárja megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, azaz alkalmas-e a biztonságos közlekedésre.

Az érdeklődő iskolák számára kiadványt juttattak el, melyben tájékoztatás olvasható a kerékpáros közlekedés tudnivalóiról. A jól felszerelt kerékpár vázára szuperbgringa igazolást ragasztanak. Ellenkező esetben pedig tájékoztató levelet kapnak a szülők a hiányosságokról.

– Eddig mintegy 50 biciklit vizsgáltak meg a szakemberek, s kiderült, hogy a nagy többség felszereltsége hiányos – mondta dr. Buda Bernadett, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. A világítás és a fék minden esetben rendben volt, de a fényvisszaverő prizmák egy része hiányzott, és olykor a csengő is.

A szakemberek az alábbi tartozékokat ellenőrzik: Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés; két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet; csengő; elöl fehér, vagy kadmium sárga fényt adó lámpa; hátul piros fényt adó lámpa; hátul egy vagy két (nem háromszög alakú) piros színű fényvisszaverő prizma; legalább az első keréken minimum egy borostyán sárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!