Közélet

2011.05.08. 18:37

Halhatatlan ez a szenvedély

Több, mint százhuszonöt hektárnyi horgászvíz áll a „halhatatlan” szenvedélyt űző pecások rendelkezésre a tamási kistérségben, ahol tucatnyi településen működik horgász egyesület.

Steinbach Zsolt

A vadvizektől kezdve a csak szállóvendégeknek fenntartott horgásztavakig számos horgászterület kínálja magát a tamási kistérségben is. Szükség is van a horgászlázat legjobban csillapító vizekre, hiszen itt a május, az első haltelepítések a legtöbb helyen megtörténtek, beindult a horgászversenyek évada is, amint azt a hétvégén rendezett megyei horgásznap is jelezte.

A tamási kistérségben a megyei horgászszövetség internetes honlapján található adatok szerint tizenkilenc tó és három folyó, a Sió, a Kapos és a Koppány áll a pecások rendelkezésére – ez összesen mintegy százhuszonöt hektárnyi horgászvíz.

Közülük az egyik legismertebb a tamási Kossuth Horgász Egyesület kezelésében levő Gonozdi I. és II. tó. Szakáts Szabolcs, az egyesület elnöke elmondta, hogy országos viszonylatban is jelentős mennyiségű halat telepítenek évente, hiszen a 12 hektáros területre nagyjából kétszáz mázsa hal kerül – idén is hasonló mértékű telepítést terveznek.

Ezzel együtt a közel négyszáz állandó taggal rendelkező és rengeteg vendéghorgászt is kiszolgáló egyesület egyre inkább a sporthorgászatra szeretné helyezni a hangsúlyt.

Idén is megrendezik a nem helybéli pecások számára szintén nyitott horgászversenyeiket, amelyek között lesz 24 órás és éjszakai is.
Legalább két versenyt a kisszékelyi Csádés-tavon is tartanak.

Keresztes László, a falu polgármestere emlékeztetett: a kistérség településeinek vezetőit  immár negyedik alkalommal várják, a polgármesterek horgászati megmérettetésére május 21-én kerül sor.

A szintén hagyományos, Médiakukac elnevezésű verseny, amelyet a megyei szövetséggel közösen rendeznek, júliusban zajlik majd. Az első haltelepítés már húsvét előtt megtörtént, feltételezhetően lesz majd mit fogniuk a versenyzőknek, a boton kívül is.

A megyében negyvennyolc egyesület működik, a kistérségben a megyei szövetség honlapja alapján tizenkettő. Ebből kettő egy viszonylag kis községben, Ozorán.

A Községi Horgász Egyesületet Schranz István vezeti. Elmondta, hogy az ozoraiak 1974-ben váltak ki a tolnanémedi egyesületből. Az addig a Siót használó ozorai horgászok – részben a folyó állapotának romlása miatt – saját erőből rendbetettek egy elmocsarasodott tavat, a Molnár-tavat, amit a téesz adott át nekik.

A ’90-es évek végén aztán kettévált a társaság: a megalakított Sió Horgász Egyesület tagjai a Sión horgásznak, a községi egyesület tagjai pedig a Molnár-tavat használják, bár vannak, akik mindkét egyesületben jelen vannak.

A Községi HE zárt közösség: a rendezett, parkosított, egyre több nívós faházzal körbevett tó partján ötven horgászhely van, amelyeket csak a tagok, vagy az ő vendégeik használhatnak. A siói egyesület tagsága viszont száz felett van, a közelben pedig egy bérhorgász tó is üzemel.

Népszerű a Kapos a természetes vizek kedvelői közt

A pincehelyi Vörösmarty Horgász Egyesület a Kapos Tolnanémedi és Belecska közötti szakaszán gyakorolja a halászati jogot. Horváth István, az egyesület vezetője a fogás csökkenésétől tart annak kapcsán, hogy a folyó medréből árvízvédelmi okokból megkezdődött a bokrok kivágása. A növényzetnek ugyanis jelentős az úgymond haltartó ereje.

Az elnök horgászati szempontból nem örül a meder megtisztításának.

A Kapos vízminőségével szerencsére nincs gond, kárászt, pontyot, ragadozókat, amurt is lehet fogni. A természetes, „vad” vizek kedvelői között népszerű a folyó, és persze az sem hátrány, hogy egész évre mindössze 3 ezer forintba kerül a területi engedély erre a szakaszra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!