Közélet

2011.05.27. 09:38

Járási hivatalok veszik át az építési hatósági ügyek többségét

Címkék#Szekszárd

Bemutatkozott a szekszárdi szakmai napon az új állami főépítész. Gyorsabbá, szakszerűbbé válik az ügyintézés a járási hivatalokban.

TEOL/Ihárosi Ibolya

0110327,piac,munkások,építkezés,tégla,0323

Fotó: MĂ©száros János

Számos szakmai kérdést érintettek az előadások az építési hatósági ügyintézők konferenciáján. Zámbó Terézia, állami főépítész – aki egyben a Baranya és Tolna megye területére érvényes illetékességű állami főépítészi iroda vezetője is – elmondta, a korábbi hét regionális főépítész helyett kilencen látják el munkát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szakszerűbbé válik az ügyintézés a járási hivatalokban azzal is, hogy kevésbé próbálják meg befolyásolni a hatósági döntéseket a helyi érdekek (Fotó: Mészáros János)
[/caption]

Két új iroda alakult: egy balatoni kaposvári székhellyel, valamint szétvált a budapesti és a Pest megyei iroda. Hangsúlyozta, hogy egy főépítésznek a jogszabályban előírtakon túl még számos feladata van. Kiemelte, hogy tenni kell az épített környezetért, a természetvédelemért, ennek az oktatását pedig az alsó szinten kell elkezdeni. Fontos a kapcsolatok keresése és teremtése, a hiányok, hibák észrevétele.

Hitvallását tekintve Széchenyit idézte, aki azt mondta, hogy csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen, s persze a jövő is. Koós Károlyt is idézte, aki azt mondta, hogy minden településen sokféle ember él, más a szász és más a székely, de közös a históriájuk, egy a történelmük. Zámbó Terézia éppen ezért építészként a legfontosabbnak az érintett településen élők gondolkodásmódjának, a település történetének a megismerését tartja. A tervező akkor tud jó tervet készíteni, ha jobban ismeri az adott település múltját, mint az ott lakók.

Szó esett a megbeszélésen arról is, hogy várhatóan 2013 január elsejétől fölállnak a járási hivatalok. Az államigazgatási feladatok jelentős részét, így az elsőfokú építési hatósági feladatokat is azok látják majd el az önkormányzatok helyett. – Miként érintik a várható változások az állampolgárokat? – kérdeztük Endrődi Jánost, a Tolna Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának vezető főtanácsosát.

– Még csak előkésztő anyagok, tervezetek ismeretesek – hangsúlyozta. Azzal, hogy a járási hivatalok átveszik az első fokú építési hatósági ügyeket, a terület nem kerül sem közelebb, sem távolabb az állampolgároktól. E tekintetben tehát nem érinti őket a változás. A másodfokú hatóság marad a kormányhivatalok törzshivatalánál. Ugyanígy az építésfelügyelők is első fokon a járásoknál lesznek, a másodfokú építésfelügyeleti feladatokat pedig szintén a kormányhivatal látja el.

Ugyanakkor szakszerűbbé válik az ügyintézés azzal is, hogy kevésbé próbálják meg befolyásolni a hatósági döntéseket a helyi érdekek. Az állampolgárok érdekét szolgálja az is, hogy egy állami hivatalban megfelelő számú és végzettségű ügyintéző dolgozik majd. Normatív alapon lehet meghatározni a szükséges létszámot, tehát éppen annyi lesz, amennyire szükség van. Ez befolyással lehet arra, hogy gyorsabb és szakszerűbb legyen az ügyintézés.

Néhány szó az Állami Főépítészi Iroda vezetőjéről

Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja január 13-án nevezte ki főépítészi munkakörbe Zámbó Teréziát, egyben megbízta az Állami Főépítészi Iroda vezetésével. Zámbó Terézia nevéhez számos építészeti és településfejlesztési munka tervezése és megvalósítása fűződik. A Regionális tervtanács, a Magyar Urbanisztikai Társaság, valamint az Építészkamara tagja. A Pécs Európa Kulturális Fővárosa tervpályázataiban pályázati bíráló bizottsági tag volt. 2001. március 15-én mintaértékű, az építészetet érzékenyen kezelő városrendezési tevékenységéért Ybl Miklós díjban részesült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!