Közélet

2011.05.25. 17:52

Komoly bírságra számíthat, ha nincs alibije a késésre

Sokba kerülhet az adózónak, ha nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a késedelmes bevallásnak komoly indoka volt, például kórházban betegeskedett, előzetes letartóztatásban volt, vagy külföldi elfoglaltság miatt lépte túl a határidőt.

TEOL/M.I.

Az akadályoztatás megszűnését követően 15 napon belül köteles az érintett az adóbevallását a hivatalhoz eljuttatni, és ehhez csatolni kell a késedelem igazolására vonatkozó kérelmet is, tájékoztatta lapunkat Barlai Krisztina, a régiós adóigazgatóság sajtószóvivője.

Igazolásként szolgálhat például kórházi zárójelentés, külföldi tartózkodás esetén az útlevél bejegyzése, külföldi tartózkodásról szóló igazolás, szerződés.

Az adóhivatal az igazolási kérelmet és a mellékelt dokumentumokat megvizsgálja, és ezek alapján mérlegeli, hogy elfogadja-e, vagy elutasítja azt. A késés több százezer forintba is kerülhet, ha nem tudják annak okát hitelt érdemlően igazolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!