Közélet

2011.05.20. 13:45

Megírta a 125 éves tolnai tűzoltóság történetét

Címkék#Tolna-Mözs

Már egy ruhásszekrényre való írásos anyagot gyűjtött a megye önkéntes tűzoltóságairól.

TEOL/W.Y.

Levéltári kutatások alapján most írta meg a 12. könyvét Csőglei István, a megyei tűzoltó szövetség tiszteletbeli elnöke. Ez a 140 oldalas kötet az idén 125 éves tolnai önkéntesekről szól. Ismerteti az alapítás körülményeit, a vezetőket, az emlékezetes tűzeseteket, közread korabeli újságcikkeket és fotókat.

Tolna megyében valaha 106 önkéntes tűzoltó egyesület működött. Ma mindössze 17 van. A tolnaival egyidőben alakult a simontornyai is; ők is jubilálnak. A korabeli tűzoltó élet aktivitását jellemzi, hogy az ötvenes években még tíz tűzoltózenekar fújta az indulókat a megyében, míg ma csupán egy lép fel a lánglovagok rendezvényein.

Csőglei István könyvéből többek között arra a titokzatos kérdésre is fény derül, hogy miért pont szerdán keletkeztek Tolnán a legnagyobb tüzek. Azért, mert az asszonyok általában hétfőn áztatták be a ruhát, kedden mostak, és szerdán vasaltak.

A tolnai önkéntes tűzoltók kétnapos jubileumi ünnepséget rendeznek május 27-28-án. Az új könyvvel akkor találkozhat először a közönség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!