Közélet

2011.05.11. 11:47

Most már jöhet a víz: elkészült a Cigány árok

Elkészült a bátaszéki Cigány árok rekonstrukciója, amelyet az április 29-i műszaki átadás után a keddi projektzáró rendezvény tett hivatalossá. A beruházás 87 949 000 forintba került, anyagi támogatás két pályázat révén nyert a város.

Hanol Erzsébet

Örömmel számolt be Bognár Jenő, Bátaszék polgármestere a Cigány árok rekonstrukciójának elkészültéről, de mint mondta, még nem lehet teljesen elégedett a város.

Erre csak aztán lesz oka a lakosságnak, ha elkészül a szükséges átemelő, amely a Lajvér patakba juttatja az összegyűlt csapadékvizet, azzal ugyanis ténylegesen megoldódna Bátaszék beltéri vízrendezése.

Ez a beruházás azonban még várat magára, hiszen kizárólag pályázati támogatással tudná megvalósítani a város, úgy, ahogy az a most átadott Cigány árok rendbetételekor is történt.

Bognár Jenő beszédében méltatta a kivitelező Alisca Bau Kft. munkatársait is, akiknek nem mindennapi időjárási körülmények között kellett véghez vinniük a feladatot.

Werner Mihály műszaki igazgató elmondta, hogy a tavaly július 30-i terepátadást követő második napon özönvízszerű eső zúdult a térségre, megközelíthetetlenné téve a munkaterületet. Egyedüli megoldásként az kínálkozott, hogy a fagyok beköszöntével állnak neki ismét a munkának.

Az erőfeszítéseknek azonban meglett az eredménye, hiszen egy hónappal a május végi határidő előtt, április 29-én már megtörtént a műszaki átadás, a tegnapi projektzáróval pedig ténylegesen lezárult a beruházás.

Gerhát János településüzemeltetői ügyintéző, projektmenedzser elárulta, hogy a tereprendezés van még hátra, illetve az, hogy a kivágott fák helyére újakat ültetessenek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gerhát János projektmenedzser az egyik gyalogos és közúti áteresznél Fotó: K. A.
[/caption]
A Cigány árok műszaki adatairól elmondta, hogy 1137,5 méter hosszan készült el a rekonstrukció, és két áteresz építésére került sor. Az árkot a továbbiakban az önkormányzat munkásai tartják majd rendben, ők gondoskodnak a szükséges tisztításról.

Mivel a város valamennyi közúti árkából a Cigány árokba folyik az esővíz, onnan pedig a Kövesdi árokba, különösen fontos, hogy a rendszer jó állapotban legyen. Ám a polgármesterhez hasonlóan Gerhát János is kiemelte, hogy a csapadék maradéktalan elvezetése csak úgy lesz megoldott, ha elkészül az átemelő, amely a Kövesdi árokból a Lajvér patakba juttatja a vizet.

Két helyről érkezett pályázati támogatás

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtott be pályázatot Bátaszék önkormányzata még 2009-ben „Bátaszék belterületén a Cigány árok I-II. ütemének vízrendezése” címen.

A csapadékvíz elvezető árok rekonstrukciójának támogatásáról kedvező döntés született, így állami és Európai Uniós forrásból 79 154 100 forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott a város.

A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványnál ugyancsak sikerrel jártak, és az elnyert 5 716 685 forint révén  csökkenteni tudták az önerőt. A beruházáshoz végül csak 3 077 815 forint önkormányzati hozzájárulás volt szükség. Az összköltség 87 949 000 forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!