Közélet

2011.05.12. 17:55

Nem érdemes kockáztatni, mert súlyos bírság jár érte

Mind az érintettek, mind a hatóság szigorítást szeretne elérni a rokkantak parkolási igazolványának használatával kapcsolatban, hogy végre megszűnjenek a visszaélések.

TEOL/Venter Marianna

0110512,rokkantkártya,Pintér Jenő,rendőr,Várkonyi tér,igazolvány,parkolás,0510

Fotó: Új Néplap

Tolna megyében ritkán fordul elő visszaélés, de azért akad, a rendőrség és a közterület felügyelők tapasztalatai alapján.
- Megoldást jelente a problémára és a visszaélésekre, ha a mozgásban korlátozott személy parkolási igazolványát szakorvos, vagy bizottság döntése alapján adnák ki. Így valóban csak azok vennék igénybe, akik jogosultak rá - mondta Szabó Sándor, a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének elnöke. - Jelenleg elég, ha a háziorvos kiad egy igazolást, amellyel máris mehet igazolványt csináltatni a páciens. A jogszabályok szigorítása mellett persze elsősorban a morálnak kellene változnia. Akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel, nem csak a jogszabályokat sértik, erkölcsi szempontból is vétkesek. Ráadásul sokan nem is tudják, hogy ezzel a kártyával sem lehet mindenütt, vagy a végtelenségig parkolni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pintér Jenő mozgáskorlátozott igazolványát ellenőrzik. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik, hogy a parkolási igazolvánnyal legálisan parkolnak-e
[/caption]

Farkas Kinga, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy a parkolási igazolvánnyal a megfelelő helyen parkolnak-e, és jelen van-e a kártyatulajdonos is. Ha jogtalan használat történik, akkor büntetőeljárást indít a rendőrség, mégpedig visszaélés okirattal bűncselekmény miatt, amely 2 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Az idén még nem volt ilyen eset, nem kellett eljárást indítani senki ellen. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy esetleg nem fordult volna elő, de eddig nem történt tettenérés. Általánosságban elmondható, hogy nem gyakori a visszaélés, de megoldást mindenképpen a kártya kiadásának szigorítása jelentene.

Csonka Lászlótól, a szekszárdi polgármesteri hivatal közterület-felügyeletének vezetőjétől megtudtuk, hogy a városi fizetős parkolókban folyamatosan ellenőrzik, hogy a mozgássérültek számára kijelölt parkolót arra jogosult személy foglalta-e el. Ritkán fordul elő szabálytalanság, ha mégis, akkor birság sújtja az autóst, amelynek mértéke 3-20 ezer forintig terjedhet. Az elmúlt évben hat esetben szabtak ki bírságot, és két alkalommal tettek feljelentést a rendőrségen azért, mert nem eredeti, hanem fénymásolt kártyát használt az autós. Ez ugyanis közokirat hamisításnak minősül. Az idén nem volt még ilyen esetük.

A kormányzat már készül a szigorításra. Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint valószínűleg két kártyás rendszert fognak bevezetni. Az autóban lévő kártya így csak jelzés lenne, míg a teljes érvényességhez szükséges kártya mindig a tulajdonosnál lenne.

Mire jogosít fel a mozgássérültek parkolási igazolványa

Az igazolvány tulajdonosa korlátozás nélkül várakozhat a mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozó helyen. A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. A járdán akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. Ám a mozgáskorlátozott igazolvány csak akkor jogosít fel ingyenes parkolásra, ha a mozgásában korlátozott személyt szállítják, vagy ő maga vezeti a gépjárművet. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és tárcsa használatával egy óra időtartamig ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

Pintér Jenő mozgáskorlátozott igazolványát ellenőrzik. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik, hogy a parkolási igazolvánnyal legálisan parkolnak-e -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!