Közélet

2011.05.27. 18:35

Vas került az Aranyra

A megvitatott 15 napirendi pont közül a BONI átszervezéséről szóló előterjesztés idézett elő heves szócsatákat a bonyhádi képviselő-testület legutóbbi ülésén.

TEOL/Vizin Balázs

Fotó:

Az utóbbi idők legnagyobb érdeklődéssel övezett képviselő-testületi ülése volt a május 26-ai. Ugyanis a grémium tagjai csütörtökön tettek pontot szavazatukkal a négy hónapja köztudatba került Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény (BONI) átszervezéséről szóló ügy végére. Érezhető volt a feszültség a városháza tanácstermében, ahol szülők és pedagógusok is nyomon követték a történteket.

Akárcsak az elmúlt négy hónapban, úgy a mostani ülésen sem közeledett egymáshoz az Arany-iskola szülői szervezeteinek és a döntéshozók álláspontja. Parázs vita előzte meg a kora esti zárószavazást. A polgármester a napirendi pont nagyító alá vétele előtt kiemelte: nem az érzelmeik vezérelték őt és a testület tagjait, amikor ilyen fájdalmas lépésre szánták el magukat. Hanem a tények.

– Sajnos tudomásul kellett vennünk, hogy az utóbbi években Bonyhádon és a völgységi kistérségben drasztikusan csökkent a gyermeklétszám, amely az általános iskolákra is kihatott – mondta Potápi Árpád János. – Bár idén szeptemberben még 6 első osztályt indítunk, jövőre már csak ötöt, s középtávon még ennél is kevesebb lesz reális. Ez volt az elsődleges mozgató rugója az átszervezésnek és nem a takarékosság.

Hangsúlyozta, fizikailag kizárólag az Arany-iskola jöhetett szóba a megszüntetésnél, mert a Széchenyi és a Vörösmarty képes befogadni a harmadik intézmény diákjait. Ugyanakkor az uszoda és a nemzetiségi oktatás miatt is mellettük szóltak az érvek. A polgármester elmondta, erről az álláspontról kezdték meg az összes érintett féllel az egyeztetéseket, szakvélemények bekérését.

Takács Lászlóné és Szabó Gábor szocialista képviselő azt mondta, hogy az átszervezés elkapkodott, további átgondolást igényel. Utóbbi azt is kifejtette, hogy ő már 2006-ban hangot adott annak, hogy ezt a lépést meg kell tenni. Úgy véli, az aggodalmukat kifejezők nem az átszervezés tényét vitatják, hanem a gyorsaságát.

– Derült égből villámcsapásként ért mindenkit a februári bejelentés, hiszen az év eleji koncepcióban ez nem volt benne – ecsetelte a politikus. Szabó Gábor azt is hozzátette: 2008-ban nem a BONI-t kellett volna létrehozni, hanem az átszervezést előkészíteni.

Mivel az ülésen elhangzott, hogy a bezárásnak elsősorban nem gazdasági okai vannak, javasolta, hogy halasszák el a döntést. Hasonló állásponton voltak a szót kért szülői szervezetek képviselői is. Szabóné Bőte Ilona, az Arany-iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke, Schuler Zoltán és dr. Rasch Klára, a Völgységi Szülői Egyesület a Gyermekekért vezetőségi tagjai, valamint Hohner János, az Arany-iskola Szülői Szervezetének képviseletében igyekeztek nyomatékosítani érveikkel a döntés elnapolását.

– Mindössze annyit kértünk a vezetőktől az elmúlt hónapokban, hogy az új közoktatási-törvény életbe lépése előtt ne döntsenek az ügyről, és a 20 évvel ezelőtti állapotokat ne tekintsék alapnak – emelte ki Schuler Zoltán.

Potápi Árpád János kifejtette: a jogszabályokat betartó, átgondolt döntést hoztak, egy év elteltével sem lehetne jobbat, hiszen a feltételek addigra sem lesznek kedvezőbbek.

A város cégeinek beszámolóit is elfogadták

Összesen 15 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Mindegyik előterjesztést támogatták szavazataikkal. Elfogadták a Bonycom Kft., a Fűtőmű Kft., a Völgységi Termál Vízfeltáró Kft., valamint a Bonyhádi Fürdő Kft. 2010. évi gazdasági beszámolóját. Akárcsak a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló pontot. Mindezek mellett társulási megállapodások módosításáról, közfoglalkoztatási programról és rendelet módosításokról döntöttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!