Közélet

2011.07.12. 17:29

A lékelés a görögdinnye próbája

Isteni ajándék a dinnye, akár görög, akár sárga - ezt az ember igazán akkor érzi át, amikor a 40 fokos kánikulában falatozgat a mézédes, lédús gyümölcsből. Ám nem csak gasztronómiai értéke miatt érdemes a dinnyével foglalkozni, hiszen belső értékei is igen jelentősek.

TEOL/Hargitai Éva

A görögdinnye magas víztartalmánál fogva a nyári melegben az egyik legjobb folyadékpótló, ugyanakkor kiválóan alkalmas a méregtelenítésre is - mondta Kecskés Szilvia dietetikus. Alacsony kalóriatartalmából fakadóan a fogyókúrázók étrendjében is szerepet kaphat, ugyanakkor vitaminokban is gazdag. Említésre méltó az A és C vitamin tartalma, de a fehérjeszintézist támogató B vitaminban is gazdag. Található benne a szervezet több fontos folyamatát támogató niacin, valamint folsav is, ami miatt a kismamáknak is ajánlott a fogyasztása.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az árusok a fogyasztó kérésére meglékelhetik a dinnyét. Képünkön Pék Zoltán kínálja vársárlójának a kóstolót a medgyesegyházi gyümölcsből (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Ásványi anyagokban szintén nem szűkölködik: vas, cink, magnézium, mangán és szelén is van benne. Fogyasztását cukorbetegeknek nem szokták javasolni, mert ugyan alacsony a szénhidrát tartalma, de keveset nem nagyon lehet belőle fogyasztani, hiszen „eteti magát" a gyümölcs. Azt talán kevesebben tudják, hogy nem csak a dinnye húsa, hanem a magja is értékes. A belőlük főzött tea fogyasztása ajánlható vese- és cukorbetegeknek is. Hasonló értékekkel büszkélkedhet, viszont rostokban gazdagabb a sárgadinnye.

Bár a belbecs is nagyon fontos, a rajongók többsége elsősorban az íz miatt viszi haza a gyümölcsöt. Az igazi élvezet azonban a jó választástól is függ. - Én a kereskedő véleményére szoktam hagyatkozni, egyedül a nagyobb mérethez ragaszkodom, mert szeretem a dinnyét - mondta Békés Ferenc, az egyik szekszárdi standnál állva. Pék Zoltán a pult, és egy hatalmas halom medgyesegyházi dinnye mögött begyűjtött tapasztalatai szerint viszont a vevők jelentős része szereti inkább maga, a saját módszerével kiválasztani a legjobbnak ítélt dinnyét.

Valaki a kopogtatós módszerre esküszik, és a hang alapján állapítja meg milyen lehet a görögdinnye. A szakértők szerint az érett gyümölcs, ha megkocogtatják kongó hangot ad ki. A sárgadinnye esetében a választásnál meghatározó az illat, de a vevők szeretik megnyomkodni a gyümölcsöt, megtapasztalva milyen kemény a húsa.

A görögdinnyét vásárlók számára a legbiztosabb módszer azonban a lékelés, ám a „lehet-e, vagy sem” kérdésben az emberek többsége még ma is bizonytalan. A megyei kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetjének tájékoztatása szerint a dinnye árusításakor az élelmiszerek forgalmazására vonatkozó higiéniai feltételeket kell biztosítani. Ennek lényege az, hogy az élelmiszerek szennyeződését, fertőződését meg kell akadályozni. A dinnyét biztonságosan akkor lehet lékelni, darabolni, ha rendelkezésre áll ivóvíz minőségű víz, amivel a dinnyét lékelés illetve darabolás előtt le lehet mosni, illetve a kezet és a kést is meg lehet tisztítani.

Amennyiben ezek a feltételek nem adottak, a fogyasztó dönti el, hogy vállalja azt az élelmiszer biztonsági kockázatot, ami egy dinnye lékelésekor, darabolásakor fennáll. A hatóság a dinnye árusítását nem kívánja akadályozni, de az útszéli, mosás nélkül darabolt, lékelt dinnyéket csak az ezt kérő fogyasztónak lehet értékesíteni másik fogyasztónak a megmaradt dinnyefelet, vagy lékelt dinnyét nem lehet eladni, az esetleges fertőződés, szennyeződés veszélye miatt.

Koktélként is finom a dinnye

Vannak, akik szerint, ha egy dinnye íze és állaga olyan, mint amilyennek lennie kell, az önmagában tökéletes, kár elpazarolni bármiféle saláta, sorbet, koktél, illetve egyéb készítéséhez. Persze van, aki ezt másként gondolja, és olykor előfordul, hogy a gyümölcs íze némi támogatásra szorul.

Könnyű dinnyekoktél

Hozzávalók: 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál rum (lehet sütőrum is), 2 kiskanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor

1 jókora szelet dinnye, 1 körte (lehet más édes gyümölcs is)

Elkészítés: A dinnyét kimagozuk, és a turmixot 3/4-ig töltjük vele. A körtét meghámozzuk, majd apró kockára vágjuk, a dinnyéhez tesszük. Minden más alapanyagot hozzáteszünk, és kb. 1 percig turmixoljuk. Lehűtve a legfinomabb.

Forrás: www.mindmegette.hu

Az árusok azonban a megyében úgy tűnik nagyon odafigyelnek az értékesítés szabályainak betartására, hiszen az alig több, mint egy hete kezdődött ellenőrző akció során eddig kirívó szabálytalanságot és problémát nem tártak fel a kormányhivatal növényvédelmi szolgálatának ellenőrei. Munkájuk célja elsősorban a romló-hibák, a túlérettség, a nem megfelelő tisztaság kiszűrése, valamint a csomagolási és nyomonkövethetőségi szabályok betartatásának ellenőrzése volt.

Medgyesegyházán idén is lesz Dinnyefesztivál

Medgyesegyháza az idén már tizenhetedik alkalommal rendezi meg országos hírnevű Dinnyefesztiválját augusztus 5. és 7. között. A termesztés terén több évtizedes hagyományokkal rendelkező település most is kitesz magáért a programok tekintetében. A főszereplő természetesen a dinnye lesz. Évről évre visszatérő elemei a fesztiválnak a Dinnyelovagrend megmérettetései, mint a dinnyepakoló, dinnyedobozoló, dinnyesaccoló, dinnyezsonglőr verseny, de a legtöbb résztvevő kedvence minden bizonnyal a dinnyeevők próbája. Két dinnye közt pedig játékos, hagyományőrző, és szórakoztató programokon vehetnek részt a gyümölcs kedvelői.

A dinnyéket is osztályozzák majd

A dinnyetermelők és a fogyasztók védelme érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium módosítja a gyümölcs és zöldség ellenőrzésről, valamint az élelmiszer előállításról és forgalomba hozatalról szóló rendeleteket - derül ki a tárca tájékoztatójából. E szerint a dinnyéket egységesen és egyértelműen osztályozzák majd minőségük szerint, és szabályozzák a kereskedelmi regisztráció feltételeit. Eszerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszervállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. Ez alól csak a kistermelők, illetve a 20 ezer kilogramm alatti forgalommal dolgozó vállalkozók képeznek kivételt. Fontos, hogy az általuk forgalmazott termékeknek is meg kell felelniük a minőségi előírásoknak.

TEOL/Hargitai Éva Medgyesegyházán idén is lesz Dinnyefesztivál Medgyesegyháza az idén már tizenhetedik alkalommal rendezi meg országos hírnevű Dinnyefesztiválját augusztus 5. és 7. között. A termesztés terén több évtizedes hagyományokkal rendelkező település most is kitesz magáért a programok tekintetében. A főszereplő természetesen a dinnye lesz. Évről évre visszatérő elemei a fesztiválnak a Dinnyelovagrend megmérettetései, mint a dinnyepakoló, dinnyedobozoló, dinnyesaccoló, dinnyezsonglőr verseny, de a legtöbb résztvevő kedvence minden bizonnyal a dinnyeevők próbája. Két dinnye közt pedig játékos, hagyományőrző, és szórakoztató programokon vehetnek részt a gyümölcs kedvelői. A dinnyéket is osztályozzák majd A dinnyetermelők és a fogyasztók védelme érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium módosítja a gyümölcs és zöldség ellenőrzésről, valamint az élelmiszer előállításról és forgalomba hozatalról szóló rendeleteket - derül ki a tárca tájékoztatójából. E szerint a dinnyéket egységesen és egyértelműen osztályozzák majd minőségük szerint, és szabályozzák a kereskedelmi regisztráció feltételeit. Eszerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszervállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. Ez alól csak a kistermelők, illetve a 20 ezer kilogramm alatti forgalommal dolgozó vállalkozók képeznek kivételt. Fontos, hogy az általuk forgalmazott termékeknek is meg kell felelniük a minőségi előírásoknak. Koktélként is finom a dinnye Vannak, akik szerint, ha egy dinnye íze és állaga olyan, mint amilyennek lennie kell, az önmagában tökéletes, kár elpazarolni bármiféle saláta, sorbet, koktél, illetve egyéb készítéséhez. Persze van, aki ezt másként gondolja, és olykor előfordul, hogy a gyümölcs íze némi támogatásra szorul.

Könnyű dinnyekoktél

Hozzávalók: 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál rum (lehet sütőrum is), 2 kiskanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor

1 jókora szelet dinnye, 1 körte (lehet más édes gyümölcs is)

Elkészítés: A dinnyét kimagozuk, és a turmixot 3/4-ig töltjük vele. A körtét meghámozzuk, majd apró kockára vágjuk, a dinnyéhez tesszük. Minden más alapanyagot hozzáteszünk, és kb. 1 percig turmixoljuk. Lehűtve a legfinomabb.

Forrás: www.mindmegette.hu Az árusok a fogyasztó kérésére meglékelhetik a dinnyét. Képünkön Pék Zoltán kínálja vársárlójának a kóstolót a medgyesegyházi gyümölcsből (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!