Közélet

2011.07.27. 06:53

A pénztelenség és a hideg áldozata lett

Igencsak agyonveri a strandszezont is a hideg, esős időjárás. A falusi idegenforgalom is majd felére esett vissza.

Ihárosi Ibolya

– Katasztrofális az idei strandszezon – fogalmazott Rózsa János, a szekszárdi uszoda és strand vezetője. A kánikulai napokon volt vendég bőven, mára azonban a látogatottság mintegy a tizedére esett vissza.

Ha süt a nap és meleg van 400-500 vendéget is fogadnak a szolgáltatásokban bővelkedő, családbarát létesítményben. Míg a mostani időben 50-70 fürdőző lézeng a strandon. Ez azt jelenti, hogy a kánikulai napokon a bevétel 200-300 ezer forint volt, míg a hűvös napokon 20 ezer forint.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az elmúlt napokban inkább csak a part mentén sétálgattak a Fadd-Domboriban nyaralók, ha éppen nem esett az eső (képünk illusztráció)
[/caption]
Hasonló a helyzet a szabad vizeken is, például Fadd-Domboriban. A gazdasági világválság visszavitte a látogatókat a hetvenes években igencsak kedvelt üdülőhelyre, mert sok család nem gondolhat távolabbi és hosszabb nyaralásra.

A meleg nyári napokon Szekszárdról is érkeztek családok és rengeteg fiatal a ma is ingyenes dombori strandokra. Nem mellesleg, sokan panaszkodnak, hogy kevés a járat, a nyári szezonban elkelne még legalább egy autóbuszpár az üdülőtelepre. Délelőtt kifele, délután, vagy este pedig Szekszárdra.  

Wusching Gábor, a Fatodi Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, Dombori forgalmára is rossz hatással van, ha hosszabb ideig hideg az idő, mert a víz, ha kis késéssel is, de reagál a levegő hőmérséklete. Esőben meg senki sem strandol.

Az időjárás az ő bevételeiket nem érinti, de előfordulhat, hogy lemondják a szállásfoglalást, vagy előbb elmennek a vendégek. Nem is szólva a vendéglátósokról. Nem mindegy, hogy ötszáz fürdőző issza a sört, eszi a palacsintát, a főtt kukoricát, vagy pedig senki sincs a strandokon.

Sajnos a beadott pályázatokat még nem bírálták el, s most bár bizonyos, hogy a tervek az idei szezonban nem valósulhatnak meg. Fadd huszonötmillió forintos pályázatot nyújtott be a Duna-Mecsek Alapítványhoz.

A dombori rendezvényterületre akadálymentesített, korszerű vizesblokkot terveznek, amely a sport és kulturális programokon résztvevőket is kiszolgálja. A program másik részeként a fövenyt, illetve a strandok aljzatát újítanák fel homokszórással, továbbá egy új, az EU-s szabványoknak megfelelő játszóteret szeretnének létrehozni a központi strandon.

A tamási termálfürdőnek nem a strand az egyedüli, sőt lehet, hogy nem is legfontosabb bevételi forrása, de sokat veszítenek ha rossz az idő. Bő egy hónapja vette át a létesítmény üzemeltetését a Tamási Thermál SPA Kft. Róth Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, hogy kánilkulában ezren is felkeresik a strandot.

A bevétel-kiesés felmérhető, ha csak azt nézzük, hogy egy egész napos felnőtt belépő 1250, a diák/nyugdíjas 1050 forint, a délutáni jegy pedig 750 forint. A kiesés akkor is jelentős, ha nem mindenki ennyit fizet, mert vannak még további kedvezmények is.

Nem vitatta azt az információnkat sem, hogy a nyaralókat zavarja a jelenleg is folyó építkezés. Kiemelte azonban, hogy augusztus végére a tamási lesz az első olyan fürdő az országban, amelyet mozgáskorlátozottak is igénybe tudnak majd venni.

Nem az időjárás a felelős

– Nem igazán az időjárás, hanem a pénztelenség miatt csökkent a vendégszám a falusi turizmusban és összességében is, legalább 30-40 százalékkal – mondta Huszárné Lukács Rózsa, a Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke. A tapasztalatok szerint az idén legalább 30-40 százalékkal csökkent az idegenforgalom, országos szinten sem éri el tavalyit, pedig akkor jóval nagyobb esőzések voltak. – Bár nem tagadható, hogy az időjárás is közrejátszik a turizmus, az idegenforgalom alakulásában, de nem az határozza meg – tette hozzá.

Ihárosi Ibolya Nem az időjárás a felelős – Nem igazán az időjárás, hanem a pénztelenség miatt csökkent a vendégszám a falusi turizmusban és összességében is, legalább 30-40 százalékkal – mondta Huszárné Lukács Rózsa, a Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke. A tapasztalatok szerint az idén legalább 30-40 százalékkal csökkent az idegenforgalom, országos szinten sem éri el tavalyit, pedig akkor jóval nagyobb esőzések voltak. – Bár nem tagadható, hogy az időjárás is közrejátszik a turizmus, az idegenforgalom alakulásában, de nem az határozza meg – tette hozzá.

Az elmúlt napokban inkább csak a part mentén sétálgattak a Fadd-Domboriban nyaralók, ha éppen nem esett az eső (képünk illusztráció) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!