Közélet

2011.07.01. 12:36

A TEOL konyhája: Sonkapástétom almás-tormás zellersalátával

A receptet özv. Kotálik Jánosné decsi olvasónk küldte.

TEOL

Hozzávalók: 40 dkg Kométa parasztsonka, 30 dkg Kométa szeletelt, főtt füstölt császárszalonna, 30 dkg alma, 30 dkg zeller, 5 dkg ecetes torma, fél fej saláta, 1 evőkanál ecet, 4 dkg cukor, 1 kávéskanál só, 2 tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg liszt, 10 dkg Ráma margarin, tej, 1 evőkanál aszpikpor, csipetnyi vegeta, csipetnyi fehér bors, 1 evőkanál konyak.
Elkészítés: A sonkát feltesszük főni. Közben elkészítjük a besamel mártást a margarinból, a lisztből és a tejből. A sonkapástétomhoz az aszpikot kevés sonkalével simára keverjük. A megfőtt sonkát ledaráljuk, és azon melegében összekeverjük a besamellel, az aszpikkal és a felvert tejszínnel. Mielőtt a tejszínt hozzákeverjük, befűszerezzük Podravka vegetával, és beleöntjük a konyakot. Sózni csak akkor kell, ha nem elég sós a sonka. Egy őzgerincformába fóliát simítunk, kibéleljük füstölt császárszalonna szeletekkel, és beleöntjük a pástétommasszát. A fólia többi részét ráhajtjuk, és hűtőbe tesszük. A megtisztított zellergumót vékony csíkokra vágjuk, sós vízben félig megfőzzük, annyira, hogy roppanós maradjon. A még meleg főzőlébe ecetet öntünk, beletesszük a csíkokra szeletelt almát is, így az nem barnul meg. Leszűrjük. Hozzákeverjük az ecetes tormát, és megvárjuk amíg kihűl. Szükség esetén még utána ízesítjük. Tálaláskor főtt tojást adunk hozzá, és zöldsalátával díszítjük.

Várjuk olvasóink receptjeit, amelyek közül a legjobb sütemény leírások megjelennek év végi kiadványunkban. A Süteményeskönyvben közreadott receptek beküldői értékes ajándékokat nyerhetnek.
Cím: Tolnai Népújság, 7100 Szekszárd, Liszt F. tér 3.
A pályázók tudomásul veszik, hogy az általuk beküldött receptet a kiadó az elkövetkezendő időben bármelyik termékében megjelentetheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!