Közélet

2011.07.01. 20:06

Aki magának csinálja, az jobban élvezi

Idén is drága a gyümölcs, de még mindig olcsóbb venni belőle pár kilót és lekvárt készíteni, mint a boltiak közül vásárolni. A jobb minőségűt ugyanis nagyon drágán kínálják. A zöldség megfizethető és egy ügyes háziasszony mindenféle finomsággal látja el a családját, egész évre betárolva.

Mauthner Ilona

Sok háziasszony azzal hárítja el a lekvárkészítés feladatát, hogy minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni és olcsóbb is. Ez nem így van.

A jobb minőségű dzsemek, befőttek drágák és az ember nem tudja, mennyi is benne a gyümölcs, az ízfokozó és milyen tartósítószereket tettek bele. Aki már egyszer is befőzött, az ismeri, milyen jó érzés ősszel vagy télen elővenni a kamrából a nyár ízeit őrző kis üvegeket.

A bátaszéki Takácsné Kovács Anikó elsősorban azért készít otthon minden évben lekvárt, dzsemet, befőttet, savanyúságot, lecsót, szárítja a gyógynövényeket, gombát, aszalja a gyümölcsöt, mert így legalább tudja a család, hogy mit eszik.

– Ami az udvarban, kertben megterem, abból teszünk el télire – mondta Anikó, aki három gyermek édesanyja. A meggyből, málnából, ribizliből nemcsak lekvár, de szörp is készül. Igyekszem minimális tartósítószert használni, a befőtteket dunsztolom, azzal tartósítom.

A két nagylányom is sokat segít, felcímkézzük, szépen díszítjük az üvegeket. Jól mutatnak a polcon, a kamrában. Anikó élelmiszeripari mérnök, így szakmailag is profi a befőzésekben, tartósításban.

Még érik a málna, a sárgabarack, az őszibarack, a szilva, a ringló és már megjelent a piacon a nyári alma. És ott vannak a zöldségek, uborka, paprika, paradicsom, tök. Érdemes a befőzésről általában is beszélni, noha mindenkinek van egy jó receptje, amit az édesanyjától örökölt.

A receptekben közölt cukormennyiség nem szigorú törvény, amit mindenképpen meg kell tartani. Csökkenthetjük azt, de mivel a cukor nem csak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növelnünk kell a gőzölési időt vagy a tartósítószer mennyiségét.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Acsádi Nóra és Lelovics Réka is szívesebben fogyasztja a nagymama lekvárját, mint a bolti termékeket. A befőzés ráadásul olcsóbb is Fotó: K. A.
[/caption]
Konzerválószerként a szalicilt vagy a benzoesavas nátriumot szokták alkalmazni, az egészségre egyik sem ártalmas. Aki idegenkedik tőlük, az ne keverje el a tartósítószert az egész befőzendő mennyiséggel, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. 

A befőzésnél Mindig vessük össze és figyeljük a receptben és a zselépor csomagolásán feltüntetett adagolás ajánlására. Ha túl sokáig főzzük a keveréket, a zselécukor könnyen elveszítheti a zselésítő hatását. A habot mindig főzzük, vagy távolítsuk el. A lekvárt, befőttet mindig forrón töltsük az üvegekbe. Az üvegre írjuk rá a dátumot, díszítsük fel a címkét.

Egyszerű főzni barack lekvárt

Öt kiló kajszit mossunk meg, magozzuk ki, turmixszoljuk össze, hogy ne kelljen a tűzhely mellett órákat állni, és csak ezt követően tegyük fel a tűzhelyre. Semmit ne tegyünk még bele. Amikor elkezd főni – állandóan keverjük, mert könnyen lekozmál –, akkor adjuk hozzá a cukrot, egy kiló gyümölcshöz 30-40 dekával számolhatunk. Összefőzzük, majd dzsemfixet adunk hozzá, ehhez a mennyiséghez kettő zacskóval kell. Ezt követően pár percig lobogva főzzük, majd forrón üvegekbe merjük és száraz dunsztba tegyük.

Jelenleg a kajszi kilója 150 forint, a dzsemfix és a cukor együtt 200 forintba kerül ekkora mennyiséghez, így 2 üveg lekvárt kapunk 350 forintért, ami jóval olcsóbb és egészségesebb a boltinál.

Gyümölcsök árai (Ft/kg)

Kajszibarack 300 - 450

Őszibarack 200 - 350

Málna 1000 - 1300

Görögdinnye 120 - 230

Sárgadinnye 140 - 250

Nyári alma 150 - 220

Forrás: TN-gyűjtés


A bolti lekvárok, befőttek, kompótok árai (Ft)

Sárgabaracklekvár (410 gr - ez a legolcsóbb változat): 316

Sárgabarack (250 gr - elegánsabb csomagolásban): 360

Sárgabarack dzsem (410 gr - középkategória, kevesebb zselésítő anyaggal): 450

Cseresznye befőtt (690 gr): 270-től

Szilva befőtt (690 gr): 240-től

Őszibarack befőtt (690 gr): 330-tól

Forrás: TN-gyűjtés


Van nedves, és van száraz gőzölés

A nedves gőzöléshez egy megfelelő nagyságú edény aljára helyezzünk több rétegben összehajtogatott újságpapírt, esetleg kis deszkát, vagy rácsot, és erre állítsuk az üvegeket, nem túl szorosan egymás mellé. Az üvegek közé is tegyünk papírt vagy ruhát, ne hogy a víz forrása közben összeütközzenek. Az edénybe annyi hideg vizet öntsünk, hogy az üvegek kétharmadáig érjen, majd nem túl erős tűzön forraljuk fel. A gőzölési időt mindig a víz forrásától kell számítani. A gőzölőedényt egy hasonló nagyságú edénnyel takarjuk le. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.

Száraz gőzölésre, vagy dunsztolásra a legalkalmasabb egy megfelelő nagyságú kosár vagy láda, amit pokróccal, kispárnával bélelünk ki. Ebbe tesszük a forrón betöltött, gyorsan lekötözött, tisztára törölt és újságpapírba göngyölt üvegeket. Az üvegek tetejét is takarjuk be pokróccal. Legalább 24 óráig hagyjuk így, azután szedjük ki az üvegeket és rakjuk a helyükre. Mind két módszer kiválóan tartósít.


Ebből lesz a tökfőzelék

A  megtisztított tököt meggyaluljuk, besózzuk, majd fél óráig állni hagyjuk. Azután levét kinyomkodva üvegekbe rakjuk. Egy üvegbe annyit teszünk, amennyit egyszerre elhasználunk. Kevés ecetet (2-3 kanál) is tehetünk bele, azután cellofánnal lekötve kigőzöljük. Télen csak a polcról kell levenni és behabarni, vagy berántani, ki, hogyan szereti.


Lecsó télire: egy biztos recept

Hozzávalók: 5 kiló paprika, 3 kiló érett paradicsom, 15 deka zsír. Paprikát és paradicsomot vágjuk fel, ez utóbbit legjobb ha le is daráljuk. A felszeletelt paprikát forgassuk meg a zsíron, majd öntsük rá a paradicsomot és forraljuk 5 - 10 percig, hogy a paprika éppen puhulni kezdjen, de ne érje el az étkezési puhaságát. Ne használjunk hozzá sót. Forrás közben szedjük befőttes üvegekbe. Csurranásig szedjük, hogy a lé teljesen megtöltse az üveget. Az üvegekre erősen csavarjuk rá a tetejét, majd tegyük szárazdunsztba. (Egyenként újságpapírba csavarjuk, majd rá a takaró, 24 óra múlva tehetjük az üvegeket a spájzba.) Amikor majd ősszel elővesszük, ne felejtsük el, hogy a lecsónk tényleg natúr és sótlan. Körethez, húsok mellé is nagyon finom.

Jelenleg a kajszi kilója 150 forint, a dzsemfix és a cukor együtt 200 forintba kerül ekkora mennyiséghez, így 2 üveg lekvárt kapunk 350 forintért, ami jóval olcsóbb és egészségesebb a boltinál. Gyümölcsök árai (Ft/kg) Kajszibarack 300 - 450

Őszibarack 200 - 350

Málna 1000 - 1300

Görögdinnye 120 - 230

Sárgadinnye 140 - 250

Nyári alma 150 - 220

Forrás: TN-gyűjtés A bolti lekvárok, befőttek, kompótok árai (Ft) Sárgabaracklekvár (410 gr - ez a legolcsóbb változat): 316

Sárgabarack (250 gr - elegánsabb csomagolásban): 360

Sárgabarack dzsem (410 gr - középkategória, kevesebb zselésítő anyaggal): 450

Cseresznye befőtt (690 gr): 270-től

Szilva befőtt (690 gr): 240-től

Őszibarack befőtt (690 gr): 330-tól

Forrás: TN-gyűjtés Van nedves, és van száraz gőzölés A nedves gőzöléshez egy megfelelő nagyságú edény aljára helyezzünk több rétegben összehajtogatott újságpapírt, esetleg kis deszkát, vagy rácsot, és erre állítsuk az üvegeket, nem túl szorosan egymás mellé. Az üvegek közé is tegyünk papírt vagy ruhát, ne hogy a víz forrása közben összeütközzenek. Az edénybe annyi hideg vizet öntsünk, hogy az üvegek kétharmadáig érjen, majd nem túl erős tűzön forraljuk fel. A gőzölési időt mindig a víz forrásától kell számítani. A gőzölőedényt egy hasonló nagyságú edénnyel takarjuk le. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.

Száraz gőzölésre, vagy dunsztolásra a legalkalmasabb egy megfelelő nagyságú kosár vagy láda, amit pokróccal, kispárnával bélelünk ki. Ebbe tesszük a forrón betöltött, gyorsan lekötözött, tisztára törölt és újságpapírba göngyölt üvegeket. Az üvegek tetejét is takarjuk be pokróccal. Legalább 24 óráig hagyjuk így, azután szedjük ki az üvegeket és rakjuk a helyükre. Mind két módszer kiválóan tartósít. Ebből lesz a tökfőzelék A  megtisztított tököt meggyaluljuk, besózzuk, majd fél óráig állni hagyjuk. Azután levét kinyomkodva üvegekbe rakjuk. Egy üvegbe annyit teszünk, amennyit egyszerre elhasználunk. Kevés ecetet (2-3 kanál) is tehetünk bele, azután cellofánnal lekötve kigőzöljük. Télen csak a polcról kell levenni és behabarni, vagy berántani, ki, hogyan szereti. Lecsó télire: egy biztos recept Hozzávalók: 5 kiló paprika, 3 kiló érett paradicsom, 15 deka zsír. Paprikát és paradicsomot vágjuk fel, ez utóbbit legjobb ha le is daráljuk. A felszeletelt paprikát forgassuk meg a zsíron, majd öntsük rá a paradicsomot és forraljuk 5 - 10 percig, hogy a paprika éppen puhulni kezdjen, de ne érje el az étkezési puhaságát. Ne használjunk hozzá sót. Forrás közben szedjük befőttes üvegekbe. Csurranásig szedjük, hogy a lé teljesen megtöltse az üveget. Az üvegekre erősen csavarjuk rá a tetejét, majd tegyük szárazdunsztba. (Egyenként újságpapírba csavarjuk, majd rá a takaró, 24 óra múlva tehetjük az üvegeket a spájzba.) Amikor majd ősszel elővesszük, ne felejtsük el, hogy a lecsónk tényleg natúr és sótlan. Körethez, húsok mellé is nagyon finom. Acsádi Nóra és Lelovics Réka is szívesebben fogyasztja a nagymama lekvárját, mint a bolti termékeket. A befőzés ráadásul olcsóbb is Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!