Közélet

2011.07.15. 09:55

Állóháborúvá merevedett a harc Dombóváron

Folytatódik a háború a dombóvári képviselő-testületben. Vádaskodás, harc jellemzi a mindennapokat. Annyi biztos, kompromisszumra nem lehet számítani Szabó Loránd polgármester és a jobboldali többség között.

Rácz Tibor

Értelmetlen költekezéssel vádolja Szabó Loránd polgármester a helyi képviselő-testület jobboldali többségét.

Mint azt a TEOL.hu-hoz eljuttatott közleményében tudatta, szerinte meghökkentő, hogy a fidesz egy olyan napirendet fogadott el, amely szerint a város egy pécsi ügyvédnek havonta 437 ezer forintot fizet azért, hogy az önkormányzat rendelkezésére álljon. 

- Ez annyit jelent, ha nincs feladata az ügyvéd úrnak, akkor is jár neki a pénz - írta a polgármester. - Városunk pénzhiánnyal küszködik. E konkrétum nélküli feladatra elkölteni több millió forintot pazarlás és óriási felelőtlenség.

A dombóvári hivatalban immár 5 jogász dolgozik. Ezen kívül megbízásos formában foglalkoztatunk egy dombóvári ügyvédet, aki 120 ezer forintért és még a járulékos költségekért dolgozik nekünk. Szerződéseket készít, ellenjegyez, bírósági tárgyalásokra jár, valóban megdolgozik a pénzéért - emelte ki Szabó.

Arcpirítónak nevezte, hogy mindeközben a helyi Fidesz azt állítja, munkahelyteremtésre nincs forrása az önkormányzatnak.

Mint állítja, a jobboldal már sokadszor napirendre sem veszi a témajavaslatot, amely a foglalkoztatás támogatására kiírandó pályázatról szól, ahol 5000 forint támogatás igényelhető minden új munkahely után. Szabó szerint két cég is attól teszi függővé, hogy Dombóváron létesít -e beruházást, s teremt ezzel munkahelyet, hogy kap-e támogatást.

- Az ügyvédnek biztosított havi 437 ezer forint 87 fő támogatására lenne elegendő. Azt a felajánlást tettem, ha e pénz nem volna elég a foglalkoztatás bővítésére a fennmaradó összeget havonta vonják le az én tiszteletdíjamból.

Számomra úgy tűnik, hogy a fidesz helyi képviselői nem látják, hogy politikájuknak köszönhetően mennyien élnek nyomorban, s állnak az éhezés küszöbén. Számukra csak a munkalehetőség adhat kiutat.

Szerintem, amit ezek a képviselők tesznek nem más, mint az önkény politikájának további erősítése, a városellenes ténykedésük folytatása - szögezte le a polgármester.

Nagy Roland, a képviselő-testületben többséget alkotó Fidesz frakció szóvivője kérdéseinkre elmondta, való igaz, hogy dr. Halmos Péter megbízási díja nem kevés pénz, de az önkormányzat rendelkezésére áll egy olyan magasan jegyzett ügyvéd, aki már Pécsett és Mohácson is letette a névjegyét.

- Mi örülünk neki, hogy elvállalta a megbízást, bízunk a szakértelmében, s majd az idő eldönti, hogy mennyire volt szükség rá. Vannak olyan ügyek a városban, amelyeknek nagy szerepet szánunk, s véleményünk szerint a megbízási díja többszörösét is visszahozhatja az önkormányzatnak dr. Halmos Péter.

Kétségtelen, hogy a hivatalban több jogász is dolgozik, de ők főleg a hivatal ügyeit képviselik, az önkormányzatnak, mint testületnek igazából szerintünk nincs olyan jogásza, aki komoly ügyeket is tudna vinni. Dr. Halmos Péter viszont ilyen lesz.

A munkahelyteremtést segítő támogatásokkal kapcsolatban Nagy Roland azt mondta:
- Egyrészt az önkormányzatnak nem kötelező feladata ilyen támogatásokat adni. Másrészt, ezzel kapcsolatban annyi történt csupán, hogy nem akarta a jobboldal kiterjeszteni minden munkanélküli foglalkoztatására a támogatást.

Úgy gondoljuk, hogy csak a bérpótló juttatásban részesülők foglalkoztatása után kapjanak a cégek fejenként ötezer forintot az önkormányzattól.

Nem tudnak már együtt dolgozni Szabóval

Nagy Roland kérdésünkre, hogy szerinte meddig tart ez az állóháború a jobboldal és Szabó Loránd között Dombóváron, azt mondta, úgy érzi, a polgármesterbe vetett bizalom megrendült. Nem tudnak már elképzelni közös, kompromisszumos megoldásokat, amelyektől normális mederben folyhat tovább a munka.

Egyelőre kivárnak, hogy milyen döntést hoz a Legfelsőbb Bíróság. Emellett van még egy alternatíva a megoldásra, amit viszont egyelőre nem akarnak közölni a nyilvánossággal. Annyi bizonyos, hogy a testület nem oszlatja fel magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!