Közélet

2011.07.04. 17:30

Az összetartás viszi előre a falut

Felhőtlen kikapcsolódással telt az elmúlt hétvége Pusztahencsén. Falunapokat tartottak az újonnan kialakított szabadidőparkban, amelyre méltán lehetne büszke bármely népesebb település is.

TEOL/Vida Tünde

Fotó:

Hatalmas sátor állt az elmúlt hétvégén a művelődési ház és volt tűzoltószertár mögötti területen, amelyet immár szabadidőparknak hívnak. Szükség is volt a nagy rendezvénytérre, rendkívül sokan gyűltek össze a falunapokra. És rendkívül sokan fogtak össze, hogy minden a megszokott mederben, rendben menjen. A frissen felújított, közösségi házzá avanzsált tűzoltószertár mellett reggeltől estig sütötték az asszonyok a lángost, palacsintát. Mások a gyerekek szórakoztatásáról gondoskodtak, kézműves foglalkozást szerveztek nekik. Sok más mellett gipszből öntött banyákat festhettek a kicsik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az idei falunapokon is nagyon jól szórakozott a falu apraja-nagyja és a barátaik, vendégeik. Még traktorhúzóversenyt is tartottak (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A boszorkányok főszerepet kaptak a falunapokon, hiszen ismét megrendezték a Boszorkányszombatot a falu legendájára építve. Az, hogy ötletelnek, s aztán összefognak a megvalósításban, egyre jellemzőbb a falu közösségére. A népfőiskolára járók közül kialakult egy igen erős mag, ők a rendezvények motorjai. Már nem megy ritkaságszámba az sem, hogy fiatalok helyben maradnak, esetleg visszatérnek, s letelepednek a faluban. Egyikük, Molnár Adrienn azt mondja, egyre többen vannak, akik szeretnék, ha jobb lenne az élet Pusztahencsén, és ezért tenni is készek.

Jó példa az összefogásra a falunapok rendezvénysorozata, de a szüreti nap és a majális is, erősíti meg Gazdag Ferenc az iskola pedagógusa is, aki a 60-as évek óta látja a falu mindennapjait. – Élnek itt igyekvő emberek - mondta -, akik itt képzelik el a jövőjüket, és mindent megtesznek azért, hogy ezt kulturáltabb, jobb körülmények között tehessék. Vannak persze gondok, de eredmények is jelzik, hogy sikerrel járnak ezek a törekvések. Nem egymás mellett, hanem egymást segítve dolgozunk – tette hozzá a pedagógus. Mint mondta, az óvodában, iskolában jó körülmények között eredményes munka folyik, nem indulnak hátránnyal az odajárók. – Vannak főiskolán, egyetemen tanuló volt tanítványaim – fűzte még hozzá.

Az intézmények valóban takarosak kívül-belül, a felszereltségükre sem lehet panasz, a hencsei gyerek is digitális tábla segítségével mélyíthetik el a tudásukat. A falu - eltekintve attól, hogy nincs csatorna - komfortos. Fontos szempont, hogy nagyon közel van Pakshoz. Számítanak arra, hogy az atomerőmű bővítése kapcsán, megnő majd a kereslet az üres, és nagyon jó áron kínált telkek iránt akár lakossági, akár vállalkozói körben. A közeljövő feladatai között szerepel a művelődési ház rövidesen elkezdődő és várhatóan két évig tartó felújítása, a környező településekkel közös hulladékelhelyezési program pedig már útjára indult. A legsürgősebben megoldandó feladat a szennyvízelhelyezés megoldása.

Minden adott a jó közösség kialakulásához

Lengyel Jánosné polgármester azt reméli, a helybéliek magukénak érzik majd a most átadott szabadidőközpontot, amelyben példás összefogással, társadalmi munkában építettek betonos pályát. – Csak úgy lehet összefogni, ha szórakozni is tudunk együtt. Most már van egy hely, ahol össze lehet jönni, és az összekovácsolja a falu közösségét - hangsúlyozta. - Az intézményfenntartás, bár nagy kiadás, nem vállalhatatlan feladat, stabil az önkormányzat anyagi helyzete, hosszú távú hitele nincs. Az óvoda, iskola fenn- és helyben tartását a faluvezetés elsődleges feladatának tekinti, és mindent megtesz azért, hogy az apró gyerekeknek ne kelljen ingázniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!