Közélet

2011.07.16. 13:37

Csak az alapvető dolgokra jut pénz

A kötelező kiadásokra is alig elég az a pénz, ami az önkormányzat kasszájába befolyik. Fejleszteni nem tudnak, de az óvoda és iskola megtartásához így is ragaszkodnak Pincehelyen.

Wessely Gábor

Máról holnapra, gyakorlatilag állandó csődveszélyben élnek a kistelepülések. Pincehelyen sem jobb a helyzet az átlagosnál: a 2400 lelkes község 217 millió forintból gazdálkodik az idén.

Tervezni, fejleszteni ebből a pénzből semmit nem képesek, minden elmegy a kötelezettségek kifizetésére. Sokszor izgulnak azért az önkormányzatnál: lesz-e pénz a számlájukon akkorra, amikor a szolgáltató le kívánja emelni a gáz- és villanyfogyasztás árát.

A talponmaradást segítette az a 25 millió forint, amit most kaptak az államtól – mint önhibáján kívül hátrányos helyzetű település –, de ennél többre lesz szükség a biztonságos működés érdekében. Fenntartják az iskolát, az óvodát, az idősek napközijét, miközben a lakosság öregszik, beruházás nincs, és a munkanélküliség 17-18 százalékos.

A rendszerváltás előtt ezer álláshely volt Pincehelyen, de megszűnt a téesz, a tápkeverő, a gáztöltő üzem, és az ahhoz kapcsolódó szállító vállalkozások sorsa is megpecsételődött. Jelentős foglalkoztató volt a kórház is, ám a többlépcsős leépítés következtében a valamikori 160 alkalmazottból mára csak huszonegynéhány maradt.

A közmunka az egyetlen dolog, mely a kisemberek megélhetését segíti. Lehetőség van tíz hónapon keresztül, öt személy nyolcórás, valamint három hónapon keresztül, ötvenöt személy négyórás foglalkoztatására.
Az iskolába 150, az óvodába 60 gyerek jár.

Az intézmények fenntartási társulásának központja Simontornya. Ám ez nem jelenti azt, hogy le van a gond a finanszírozásról. Az állami norvatíva nem fedezi az oktatás költségeit csak – a pincehelyiek számításai szerint – körülbelül felerészben. A másik ötven százalékot hozzá kell tenni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Önkormányzati területen termelik meg a közintézményeket ellátó konyhának szükséges alapanyagokat. Ez a projekt az idén indult Fotó: L. P.
[/caption]
Már mindent minimálisra csökkentettek – az óraszámot és a pedagógusok juttatásait, a túlórapótlékot –, mégis nyögnek az alulfinanszírozottságtól. Csak egy valamiből nem engednek: az oktatás színvonalából. Ha azt nem garantálnák, máshová vinnék gyerekeiket a szülők.

Spórolnak mindenütt. A közintézményeket ellátó konyhára saját, önkormányzati területen termelik meg az alapanyagot. Tervezik a csatornahálózat kiépítését, az utak felújítását, egy korszerű ravatalozó létesítését, de semmire nincs pénz.

Annyira nincs, hogy egy megnyert pályázati támogatást se tudnak lehívni, mert nem képesek mellé tenni a szükséges önrészt. Integrált közösségi szolgáltató tér kialakítására kapnának 40 milliót, ha felmutatnának 16 millió saját erőt. Ez a projekt alighanem elúszik.

Nem csúsztatható viszont tovább a harmincmilliós szeméttelep-rekultiváció és a két-háromszázmilliós ivóvízminőség-javító beruházás. Az ezekkel kapcsolatos pályázati anyag nagyrészt már összeállt, s előnyük ezeknek a programoknak, hogy az önrész támogatott lehet.

 

Helyi iskola, értelmes munka, korrekt pénz kell!

A körbetartozások gerjesztői között már – önhibájukon kívül – ott vannak az önkormányzatok is. Herdics Béla szerint emiatt sok polgármesternek van lelkiismeret-furdalása. Beállnak az adósok sorbába, mert ők sem kapnak kellő időben, kellő mennyiségű pénzt. A becsületes beszállítók, szolgáltatók ki nem fizetése mélyíti a gazdasági és morális válságot. A kistelepülések megmaradásának feltétele a helybeni, értelmes munka biztosítása. Ha van munka, megmaradnak a fiatalok, ha vannak fiatal párok, lesznek gyerekek, lesz jövő.

Önkormányzati területen termelik meg a közintézményeket ellátó konyhának szükséges alapanyagokat. Ez a projekt az idén indult Fotó: L. P. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!