Közélet

2011.07.28. 11:16

Építsen szalmabála házat! Olcsó és környezetbarát

Megfizethető, olcsó otthon teremtését célzó programot dolgozott ki Braun Zoltán polgármester. Ezzel szeretné növelni a falu megtartó erejét. A mintaprojekthez sikerült minisztériumi támogatást is nyerni, az első ház építése rövidesen kezdődik.

Vida Tünde

Egy hagyományos szerkezetű, mégpedig döngölt falú ház építését már korábban megkezdték a györkönyiek. A munka társadalmi összefogással és – anyagi gondok miatt – sajnos lassan folyik. Rövidesen egy szalmabála ház építésébe fognak.

Braun Zoltán
polgármestert, lévén öko-szemléletű ember, régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy olyan házakat kellene építeni, amelyek a lehető legkevésbé terhelik a környezetet, építésük, fenntartásuk nem ró vállalhatatlan terhet a családra. Az otthonteremtő mintaprogram kidolgozásakor azonban ennél összetettebb problémahalmazra próbált megoldást találni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Anyagi okok miatt lassan készül a „mintaház” - mondta Braun Zoltán. A döngölt fal jó hőszigetelő, az ilyen épület építése, fenntartása olcsó Fotó: G. K.
[/caption]
Az egyik gond, ami persze nem csak Györkönyt, hanem más településeket, sőt az országot érinti, a csökkenő lélekszám. Kevés gyereket vállalnak a fiatalok. Ahhoz, hogy a gyermekvállalási kedv növekedjen, otthon kell és persze munkahely is. Ez utóbbi a falut illetően nem gond, irigylésre méltó helyzetben van Györköny, csupán 5,2 százalék a munkanélküliségi ráta.

– Ennek ellenére nagyon nehéz helyzetben van az önkormányzat, mégis a csőd felé tartunk, mert az óvoda, iskola fenntartása egyre nagyobb terhet jelent, mivel nincs elég gyerek – vázolta Braun Zoltán.

Azt is elmondta, számára fontos, hogy olyanok kapjanak segítséget, akik dolgoznak, így az ő elsődleges céljuk az, hogy lehetőséget nyújtsanak az ott dolgozók, faluhoz kötődők letelepedésére, a györkönyi származásúak visszatérésére.

A program további elemei az állástalanok foglalkoztatását, gyakorlati hely biztosítását tartalmazzák. Már a tervezésbe bekapcsolódhatnának diákok, mint ahogyan az elmúlt tanévben a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építész Karának néhány hallgatója meg is tette.

Az építkezés során viszont szakképzőbe járók tehetnének szert gyakorlatra, illetve felnőttképzés keretében – karöltve a Munkaügyi Központtal – építőipari képesítéshez juthatnának munkanélküliek, de akár a közmunkások számára is értelmes elfoglaltságot jelenthet egy ilyen házépítés - derült ki a polgármester szavaiból.

A helyi munkaerőn és helyben meglévő építőanyagok mellett Braun Zoltán azt is nagyon fontos szempontnak tartja, hogy az ilyen házak hosszú idő elteltével „eltűnnek”, azaz nem marad utánuk a környezetet szennyező anyag.

Illetve azt is, hogy miután jó a szigetelése, a fűtés-hűtés díja kedvező. Legalább ilyen fontos, hogy az építési költségek se szökjenek az egekbe, Braun Zoltán szerint 10-12 millió forint az, amit vállalhat egy család anélkül, hogy élete végéig eladósodna.

Azt is elmondta, hogy sokan a tűzállóságát vitatják az ilyen épületeknek, de szakértői vizsgálatok támasztják alá, hogy ezen a téren is helytállnak az ilyen házak, amelyek építése nem új keletű. A világon sok helyütt alkalmazzák például természeti katasztrófákban elpusztult házak pótlására, lecsúszott rétegek otthonhoz juttatására, illetve a nyugati világban az ökotudatos építkezés egyik fő iránya is ez.

Egy háromlakásos, ökoházat építenek

A györkönyi önkormányzat a mintaprojekt keretében a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építész Karának tervei alapján egy háromlakásos, ökoházat épít fel, a tartószerkezet fából, a hőszigetelés szalmából lesz. Braun Zoltán megkereste a Vidékfejlesztési Minisztériumot, mely támogatást nyújt az előkészítésben, illetve a kivitelezésben, sőt a terv az, hogy a minisztérium dolgozói tevőlegesen is bekapcsolódnak majd a munkába.

A Duna Összeköt Leader Egyesület is támogatja a kezdeményezést. Már folyik az engedélyek beszerzése, és még idén elkezdődik a kivitelezés is a falu központjában. A polgármester hozzátette, már körvonalazódik a folytatás: a minisztériummal egyeztetnek egy olyan településrész kialakításáról, ahol kísérleti házakat építenének, például újrahasznosított anyagból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!