Közélet

2011.07.22. 17:26

Garantáltan gyógyító hatása van ennek a víznek

Megkapta a gyógyvíz minősítést az a kút, amely a leendő gyógyászati központ számára biztosítja a kezelésekhez szükséges vizet. A víz mozgásszervi betegségek orvosolására szolgál.

TEOL/Vida Tünde

A napokban érkezett meg az a határozat, mely szerint az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala gyógyvízzé minősítette a 2009 tavaszán fúrt „B-196-os kutat”. A gyógyvízzé minősítés szigorú kritériumok alapján történik. Az eljárás része volt egy tavaly novemberben zajló vizsgálat, amit a tanuszodában végeztek a Városi Rendelőintézet szakembereinek közreműködésével térdízületi problémával küszködő betegeken.

Összesen 82, háziorvosok segítségével kiválasztott páciens vett részt a teszten, akik ezalatt más fizioterápiás kezelést nem kaptak. A gyógyászati központ projekt koordinátora, dr. Sztruhár Sándor beszámolója szerint a kísérlet azt bizonyította, hogy 17 vizsgálati paraméter közül 14-ben közel 75 százalékos javulás mutatható ki közvetlenül a fürdőkúra után.

– Ami örvendetes és várakozásokon felüli, hogy ez a javulás három hónap után is megmaradt – tette hozzá. A betegek egészségi állapotát meghatározott paraméterek alapján a kúra előtt, után és három hónappal később is felmérték. Dr. Sztruhár Sándor kiemelte, hogy míg általában a gyógyvizek, köztük a korábbi paksi kút vizének, ásványi anyag tartalma 5-6000 milligramm, addig az új kúté 12 ezer fölött van, aminek a hatása is megmutatkozik.

A minősítés ideje alatt is folyt a komplexum építésének előkészítése, így mára minden engedély a birtokukban van mind a kút, mind az épület létesítéséhez. A közbeszerzési felhívás napokon belül megjelenik és, amennyiben ezt elég gyorsan le tudják bonyolítani, illetve az időjárás is kedvező lesz, még az idén elkezdődhet a munka.

– Szeretnénk a földmunkákat, alapozást, betonozást idén elvégezni – fogalmazott dr. Sztruhár Sándor hozzáfűzve, ha minden a tervek szerint halad, jövő év vége, 2013 tavaszára elkészülhet a központ. Azt is elmondta, örülne neki, és minden jogilag és erkölcsileg lehetséges segítséget meg is ad ahhoz, hogy paksi vállalkozások részt vehessenek a kivitelezésben.

A gyógyászati központ megépítésének mintegy másfélmilliárdos költségégét saját forrásból fedezi a paksi önkormányzat. Az épületben, amely a rendelőintézettel alkot majd egységet, nemcsak a fürdő, hanem több szakrendelés is helyet kap. Az önkormányzat a beruházással értéket teremt, és hosszú távra garantálja az itt élők magas szintű ellátását – emelte ki dr. Sztruhár Sándor.

 

TEOL/Vida Tünde -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!