Közélet

2011.07.07. 14:11

Hisznek benne, hogy jobb idők köszöntenek rájuk

Bár nehéz évek járnak mostanában, a faluban élők hisznek abban, hogy jobb idők következnek.

TEOL/Venter Marianna

Aki szereti a halat, és szereti a horgászatot, annak feltétlenül el kell jönnie Varsádra. Kicsiben és nagyban egyaránt hódolhat kedvenc szenvedélyének. Hermann József halastava igazi különlegességnek számít.

A varsádi nyugdíjas, akinek mindig az volt a szíve vágya, hogy saját halastava legyen, megvásárolta a falu közepén lévő zsombékos, füzes területet, és 2001-ben megkezdődtek a munkálatok. Ennek eredménye a mai Édenkert-tó, ahová pontyot, kárászt, keszeget és amúrt telepít Hermann József minden évben a horgászok örömére.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fejlődik az infrastruktúra. A csatornahálózattal együtt homokszűrős technológiával működő szennyvíztisztító telep épül a faluban (Fotó: Lehőcz Péter)
[/caption]

Az Édenkert-tó és környezete évről-évre bővül, javarészt a tulajdonos saját két keze munkájának köszönhetően. Most már összkomfortos kis ház is áll a területen, ahol négy fő szállhat meg kényelmesen, és tervbe van véve egy szauna építése is. A tavon napijeggyel lehet horgászni, kétezer forintért két méretes pontyot és három kiló egyéb halat vihet haza a horgász.

A Czikkhalas Halastavai Kft. a település határian kívül is jól ismert. A cég nemcsak a megyében, de az országban is az egyik legjelentősebb haltermelő és kereskedéssel foglalkozó vállalkozás, amely tíz megye üzleteibe szállít árut. Ötven embert foglalkoztatnak, ami nem csak Varsád, hanem a környező hat-hét település meghatározó munkaadójává teszi a kft-t.

A cég tulajdonosa, Czikk László szerint az idei év legnagyobb eredménye az lesz, ha meg tudják tartani a munkahelyeket. A körülmények egyre nehezebbek, drágul a takarmány, az üzemanyag, a halfogyasztás pedig csökken. Mint a tulajdonos mondja, mindent megtesznek azért, hogy megtartsák minden dolgozójukat, de van egy határ, amelyen túl már nem tartható a dolog. Reméli, hogy ezt a határt az idén sem érik el.

Mint minden kistelepülésen, Varsádon is egyre nehezebb körülmények között kell elboldogulnia mind az önkormányzatnak, mind az itt élő embereknek. Az ötödik éve működő földmunka program egyre nagyobb jelentőségű a varsádiak életében, idén már huszonkilenc család csatlakozott hozzá. A családok vetőhagymát és -burgonyát kapnak, valamint előnevelt csirkéket, az induláshoz elegendő táppal. Eddig is nagyon jó eredménnyel működött a program, és remélik, hogy így lesz ez ezután is.

A falu infrastruktúráján is szeretnének javítani a jövőben, az utakra, járdákra már ráférne a felújítás, csakúgy mint a buszmegállókra. Ez utóbbiból újat is szeretnének létesíteni. Parkosítás és virágosítás is szerepel a közeljövő terveiben. A távlati terek között pedig az önkormányzati ingatlanok felújítása, az ivóvíz minőségének javítása, és a belterületi támfalak megerősítése a legjelentősebb.

Keresik a további pályázati lehetőségeket

A hamarosan elkészülő szennyvízhálózat és a homokszűrős technológiával működő tisztítótelep összköltsége 266 millió forint, ebből a DDOP 5.1.4/B jelű pályázaton 253 millió forintot nyert a település. Andrási Zoltánné polgármester elmondta, hogy előreláthatóan a gyönki vízműtársulat üzemelteti majd a rendszert, amelynek próbaüzeme szeptember végéig tart majd. A település továbbra is keresi a pályázati lehetőségeket a fejlesztésre, fejlődésre. Az utóbbi évek csapadékos időjárása hívta fel a figyelmet többek között arra, hogy a völgyben fekvő településen nagy szükség lenne a kül- és belterületi vízrendezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!