Közélet

2011.07.23. 12:40

Kertészkednek a gyerekek

Mintát adhat a gyulaji iskola és az önkormányzat közösen kidolgozott programja, amely nemcsak megtanítja a gyerekeket zöldséget termelni, hanem hosszú távon a munkára is neveli őket.

Rácz Tibor

Egy olyan programot dolgozott ki Lacza Zoltánné iskola igazgató, amely minden gyulaji számára hasznos lehet. A Sorsfordító-Sorsformáló program adta az ötletet, hogy egy évvel ezelőtt egy olyan évfolyam induljon a helyi általános iskolában, ahol a középiskolai oktatásból valamilyen okból kiszorult diákkorú fiatalok mezőgazdasági és háztartási alapismereteket tanulhatnak.

– Több, mint húsz gyerek zárta az évet az évfolyamban – mondta az igazgató. – Télen elméletben, tavasztól pedig gyakorlatban is megtanulták, hogyan kell zöldségeket termelni, kertet gondozni.

Saját parcellát kapott minden diák, amit maguk műveltek, s a megtermelt zöldségeket haza is vihették. A vetőmagokat az önkormányzat adta. A program a településnek azért is hasznos, mert eddig parlagon fekvő földterületeket vontunk művelés alá, amellett a fiatalok tudásukat a későbbiekben is kamatoztathatják. Fontos az is, hogy az esetleg csellengő tinédzsereket újra bevontuk az oktatásba, s hasznos ismereteket szereztek.

Mivel úgy tapasztalták, ötletük bevált és érdeklődésre tart számot, tovább fejlesztik a programot, s már az óvodától elkezdve oktatják a háztartási alapismereteket és kertművelés alapjait, egészen az általános iskola végéig.

Így a felmenő rendszernek köszönhetően előbb-utóbb minden gyulaji fiatal tisztában lesz azzal, kertjének gondozásával hogyan segíthet magán, javíthat életkörülményein.

– A Máltai Szeretetszolgálat segített, hogy a programunkat még egy fokozattal tovább fejlesszük – folytatta Lacza Zoltánné. – Hárommillió forintos meghívásos pályázaton vettünk részt, amelynek köszönhetően minden érdeklődő megtanulhatja, milyen zöldségféléket lehet termeszteni a kertben, s hogyan lehet azokat hasznosítani. Emellett az egészséges életmódra nevelés is része a pályázatnak.

A falubelieknek egy mesterszakács mutatja meg, hogyan lehet egészséges ételeket főzni azokból a javakból, amit a konyhakertben megtermelnek. Nem kapcsolódik szorosan ehhez a témához, de része a projektnek egy baba-mama klub is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bogdán Barbara nagycsoportos óvodás a fóliasátorban szemléli a megtermelt növényeket. A kis képen ovisok és 9. osztályosok együtt a kertben
[/caption]
A dombóvári kistérségben több település is hasonló mezőgazdasági programmal próbál segíteni a rászoruló családokon. Csikóstőttősön az önkormányzat és a német kisebbségi önkormányzat közösen vetőmagot, szerszámot vásárolt 18 szegény családnak.

Ahhoz is segítséget kapnak, hogy a megtermelt javakat el tudják raktározni télire, a befőzéshez és a tartósítószerek vásárlásához ötezer forint támogatást ad a település, amellett a programot sikerrel teljesítők még ősszel tízezer forint jutalomra is számíthatnak, feltéve ha lakókörnyezetüket is tisztán, rendben tartják.

Döbröközön az önkormányzat által tovább foglalkoztatott – korábban a Sorsfordító-Sorsformáló programban résztvevő – emberek által megtermelt zöldségeket a helyi piacon árusítják, így mindig friss, finom paprikát, paradicsomot, hagymát és burgonyát vehetnek a helyiek, és utazniuk sem kell érte.

Új segítség lehet a támogatott nyúltenyésztés

Fehérvári Tamás, a munkaügyi központ dombóvári kirendeltségének igazgatója kérdésünkre elmondta, a hosszútávú közfoglalkoztatás részeként új szociális földprogram indul a közeljövőben főleg a bérpótló jutattásban részesülő munkanélküliek számára. Még nem tudta megmondani, hogyan, mikor és mennyi pénzt szán erre az állam, a program még kidolgozás alatt van.

A június végi adatok szerint a kistérség településein élő 2545 munkanélküliből 821 ember részesül a 28 500 forintos bérpótló juttatásban. Ők lehetnek a célközönsége az Ormánságban elindított új programnak, amelynek lényege, hogy a rászorulók nyulakat tenyészthetnek, három anyát és egy bakot kapnak, és kedvezményesen vehetik a tápot.

Rácz Tibor Bogdán Barbara nagycsoportos óvodás a fóliasátorban szemléli a megtermelt növényeket. A kis képen ovisok és 9. osztályosok együtt a kertben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!