Közélet

2011.07.17. 14:36

Legyen körültekintő! Könnyen pokollá válhat a nyaralás

A turistaszezon kellős közepében járunk. Aki külföldre megy, mindenképpen alaposan készüljön fel, akár a szomszédos országok valamelyikébe, akár a Föld túlsó felére utazik.

Venter Marianna

Az első és legfontosabb: a biztosítás. Érdemes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást kötni. Így bármilyen nem várt esemény során az utazók kára megtérül, esetleges külföldi gyógykezelésük költségeit pedig megtéríti a biztosító.

Az úgynevezett sztornó-biztosítás pedig arra szolgál, hogy ha a lekötött utat valamely halaszthatatlan, vagy nem várt esemény miatt lemondja a megrendelő, ne érje anyagi hátrány.

Feltétlenül igényeljenek a kiutazók európai egészségbiztosítási kártyát, amely sürgősségi betegellátásra jogosít az uniós államokban. Az E-kártyát a megyei egészségbiztosítónál lehet igényelni, személyi igazolvány és TAJ-kártya szükséges hozzá.

A pénzügyekre térve a tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes bankkártyát használni, ezzel pénzt vehet ki a turista és ma már a világ szinte valamennyi országában fizethet vele.

Az utazási irodák kínálatában a belföldi és európai utazások mellett egzotikus utak is megtalálhatók. Ezekben a távoli országokban néhány egyszerű szabály betartása és az óvatosság megkímélheti az utazót attól, hogy álomból rémálommá váljon a nyaralás.

Kezdjük a legelemibb dolgokkal, az evés-ivással. Az étkezések előtti alapos kézmosás nem csak az egzotikus országokban alapkövetelmény, hanem mindenhol. Az utcai árusoknál, piacokon való vásárlás is óvatosságot igényel, nem árt megszívlelni a régi angol bölcsességet: Főzd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!

Az angolok, akik közismerten nagy utazók, hamar rájöttek erre az aranyszabályra. A piacon vásárolt zöldséget, gyümölcsöt mindig mossuk és hámozzuk meg, a helyi ivóvizet pedig kizárólag forralva fogyasszuk, vagy csak palackozott ivóvizet igyunk.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ha nyaralni indul a család, előtte kössön utasbiztosítást, vigyen bankkártyát, és ha egzotikus országba utazik, védőoltás sem árt Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
Tartózkodjon az utas a jégkockától, fagylalttól, hiszen ezek is a helyi ivóvízből készülnek, s tartalmazhatnak fertőző kórokozókat. Nem árt csínján bánni a „tenger gyümölcseivel” sem, egyrészt lehet romlott a különleges fogás, másrészt allergiát okozhat.

A Magyarországon kötelező védőoltások általában elegendőek, ám aki sokat utazik, mindegy, hogy melyik tájára a Földnek, nem árt ha beoltatja magát Hepatitis B ellen. A malária ellen is jónéhány országban védekezni kell, a szükséges szert a háziorvos írja fel az utas részére. Az utakat szervező irodák tájékoztatják az utasokat a kötelező, vagy ajánlott oltásokról, s arról is, hol és hogyan kaphatják azt meg az érintettek.

Speciális plasztikkártya segíthet a betegnek

A pihenésre, kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van. Tévedés, hogy a krónikus betegeknek egyáltalán nem szabad kimozdulniuk otthonról. A Magyar Hypertonia Társaság figyelmezteti az érintetteket, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzenek meg a problémájukról, és tudatosan törődjenek magukkal, hiszen a betegség nem utazik szabadságra.

Többször felmerült már a gondolat, hogy hordjanak speciális kártyát maguknál a krónikus betegek, cukorbetegek, akiknek nagyon erős allergiája, speciális betegsége, vagy különleges vércsoportja van, és emiatt kivételes ellátásra szorulnak. Ez a segédeszköz a mentősök munkáját nagyon megkönnyítené a páciens esélyeit pedig nagyban növelné, különösen külföldön, ahol ha még eszméletén is van, nem ismeri a nyelvet, az orvosi szakkifejezéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!