Közélet

2011.07.11. 08:32

Megkérdőjelezték elmeállapotát, számos megaláztatás érte

Megszüntette a Szekszárdi Városi Bíróság Kriser Ádámné cselekvőképességet korlátozó gondnokságát.

TEOL/S.K.

A mözsi asszony maga kérte, hogy a jogerős ítélet nyilvánosságot kapjon, mivel elmondása szerint magánéletében, de még egészségügyi ellátásában is számos hátrány, megaláztatás érte amiatt, hogy sokan úgymond megkérdőjelezték elmeállapotát.

A gondnokság alá helyezés előzménye az volt, hogy az elmúlt években Kriser Ádámné számos bejelentést tett mözsi helyszíneken zajló kábítószerrel való visszaélés, zárjegy nélküli cigarettakereskedelem, csempészet, bűnszövetkezet és egyéb bűncselekmények ügyében, amelyeket több esetben nem találtak megalapozottnak a hatóságok.

A tolnai gyámhivatal által kezdeményezett gondnokság alá helyezési ügyben 2007-ben született meg az első fokú ítélet: a mözsi asszonyt részleges jellegű korlátozó gondnokság alá helyezték. Ez azt jelentette, hogy a fentebb is felsorolt témájú, a lakóháza mögötti területet érintő hatósági ügyekben korlátozták a cselekvőképességét.

A másodfokú ítélet 2009-ben született meg: a megyei bíróság a fenti jellegű bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések megtételében helyezte részleges gondnokság alá az asszonyt. Ezután nyújtott be Kriser Ádámné keresetet a gondnokság alá helyezés megszüntetéséről.

Az ügyben a kirendelt orvosszakértő megállapította, hogy az asszony szervi megalapozottságú téves eszmés elmezavarban szenved, elsősorban a fenti jellegű hatósági ügyekkel kapcsolatban. Viszont az élet egyéb területeit reálisan látja. A szakvélemény szerint a nő túlzott igazságérzete fenti betegségéből, de alapszemélyiségéből is fakadhatott.
A tanúk azt mondták, hogy Kriser Ádámné segítőkész, jó szándékú, kifejezetten fejlett szociális érzékenységű, segít másoknak az életben való eligazodásban. Más tanúk szerint az asszony a hatóságokhoz intézett egyes beadványai megalapozottak voltak.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy ha a nő realitás érzéke minden tekintetben megtartott, akkor lehetetlen, hogy az életnek csak egy szűk területén legyenek az elmebetegség határát elérő téves eszméi.

A bíróság emellett arra is rámutatott, hogy a hatóságoknak feladatuk a bejelentések kivizsgálása, illetve az is, hogy ha nem megalapozottak, akkor azokat tudják megfelelően kezelni. Mindezek alapján a bíróság Kriser Ádámné cselekvőképességet korlátozó gondokságát megszüntette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!