Közélet

2011.07.24. 15:21

Nincs háza, lakása? – most használja ki az alkalmat!

Az árak már nem mennek lejjebb, ezért most érdemes ingatlant venni – állítják a szakemberek. Már ha valakinek van pénze. Pang a piac, főként a kis értékű gázfűtéses lakásokat lehet eladni.

TEOL/Halász K. – Vida T.

Az elmúlt három évben megyeszerte olcsóbbak lettek a négyzetméterárak. Egy kétszobás gázfűtéses lakás értéke például 7-7,5 millió forintról 6-6,5 millióra csökkent. Kivétel mindig akad. Ilyen Paks, ahol a panellakások iránt – főként földszinttől második emeletig – rendkívül élénk a kereslet. Fonyó Lajos ingatlanszakértő elmondta, legutóbb egy második emeleti, kétszobás, erkélyes lakás 8,6 millió forintért cserélt gazdát.

Az, hogy hányadik emeleten van, fontos tényező, mert egy negyedik emeleti, kívül-belül igényesen felújított lakás 9,1 millióért kelt el addig, második emeleti „párja”, ahol 30 évvel ezelőtti viszonyok uralkodtak, 8,9 millióért. Hozzátette, a paksi árak jóval – 30-40 százalékkal – meghaladják a pécsi, sőt a győri árakat is. A szekszárdi panelek értéke is húsz százalékkal megelőzi a pécsiekét. Az ingatlanok a nagyobb városokban egyébként is drágábbak, mint a külterületeken.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi panellakások ára húsz százalékkal magasabb, mint a pécsieké. Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Egy megyeszékhelyen lévő panel áráért a környéken, például Mözsön akár 2-3 szobás, felújított családi házat is kapható. A legnagyobb kereslet a kis értékű gázfűtéses lakásokra, a városok vonzáskörzetében lévő kisebb családi házakra, és az első emeleti téglalakásokra van. A szekszárdiak gyakran választják lakóhelyül Sióagárd, Mözs, Kakasd környékét.

Nehéz viszont eladni a 2-3 szintes, 150-160 négyzetméteres ingatlanokat, melyek ára 15 és 25 millió forint között mozog. Az ingatlanközvetítők szerint a nagy alapterületű, drága épületeket szinte lehetetlen értékesíteni, egy 30 millió forintos ingatlanra 18 millióért sem találnak vevőt. Ennek okát a szakértő abban látja, hogy nagy a bizonytalanság a piacon, az emberek nem tudják, hogy érdemes-e befektetni.

Ebben is Paks a kivétel. A családi házak piacán megjelentek a befektetők, akik a nagy alapterületű épületeket, a 20 millió feletti kategóriát keresik. Ez Fonyó Lajos szerint az erőmű bővítéssel kapcsolatos híreknek köszönhető. A gazdasági válság ellenére sem kaptak viszont kedvet az emberek a kertészkedéshez Pakson, azaz főként a kis telken fekvő ingatlanokat keresik. Egyre több vevőnél szempont a választás során, hogy megújuló energiát hasznosíthasson, tette hozzá.

– Amire titokban számítottam, hogy megindul a környező falvak „kertvárosiasodása”, azaz kiköltöznek Paksról, nem jött be – fogalmazott a szakértő. Bölcskén, Madocsán, sőt még Dunaföldváron is jó állapotú családi házat lehet venni egy paksi panel áráért, még sincs érdeklődés. Bölcskén például 68 házat kínálnak eladásra, kereslet viszont alig van. Példaként említette, hogy háromszobás, fürdőszobás, vegyes falazatú házat, nagy telken öt és félmillió forintért hirdetnek.

A szekszárdiak keresik a lakható tanyákat
Egyre többen keresik a lakható tanyákat, melyeknek nagy divatja van Szekszárdon. Elsősorban a Palánki hegyen, a Mözsi-hegyen, a Decsi-hegyen és a Kerékhegyen találhatók ilyen ingatlanok, melyekre egyre nagyobb a kereslet, a kínálat viszont kicsi. Vannak igen olcsó tanyák, másfél millió forintért is, melyek minősége alacsony, általában nehezebb a megközelítésük, és sokszor a vízellátás is hiányzik. Ezt a típust elsősorban azok keresik, akik kevés jövedelmük miatt nem tudnak lakást venni. De vannak drágább lakható tanyák is, melyek ára elérheti akár a 10 millió forintot is. Ezek 2-3 szobával, villannyal, vízzel, fűtéssel, szép panorámával és csendes zöldterülettel várják a vevőket.

 

TEOL/Halász K. – Vida T. A szekszárdi panellakások ára húsz százalékkal magasabb, mint a pécsieké. Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!