Közélet

2011.07.04. 13:26

Nyolcvannégy talár sapka repült a magasba - fotók

Összesen 84 talár sapka repült a magasba a diplomaátadó zárásaként, ám képzeletben még 43 másik is társult hozzájuk. Ennyien búcsúztak most a főiskolától.

Molnár Ágnes

– Kiskori álmom vált valóra azzal, hogy ma megkapom a tanítói diplomámat – mondta büszkén Károly Szilvia. A végzős hallgatóval a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának szombati diplomaátadója előtt beszélgettünk.

Mint elmondta, szívből reméli, hogy a szakmájában tud elhelyezkedni. Szilvi a mohácsi általános iskolába adta be a jelentkezését.
– Addig is, amíg ott meg nem üresedik egy hely, visszajövök ide, és csecsemőgondozói szakra fogok járni – tette hozzá Szilvi, aki a jelek szerint remekül érezte magát a főiskolás évek alatt. A szintén tanító szakot végzett Horváth Csabán látszott, hogy állva is majd'' elalszik.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A végzősök izgatottan várták, hogy kezükbe vehessék a sok évnyi tanulás gyümölcsét, a diplomájukat. Ezt a napot az emlékezetükbe zárták Fotó: Kiss Albert
[/caption]
– Két órát szunyókáltam csak az éjjel, billentyűs vagyok ugyanis, és éjszakánként lépünk fel. Mára azonban lemondtam a fellépést, megünneplem a diplomám megszerzését – mondta Csaba, majd hozzátette: ha addig el nem alszik.

Ekkor már nagy volt a sürgés-forgás a főiskola aulájában, a szülők igyekeztek úgy helyezkedni, hogy a legjobb helyről követhessék figyelemmel friss diplomás csemetéjüket. Szemük csillogásánál már csak a vakuk fénye volt erősebb.

A fiatalok ragyogtak a büszkeségtől, és átszellemülten figyelték az eseményeket. Hiszen jól tudták, életük egyik legfontosabb napja a mai. Ezt dr. Horváth Béla főigazgató is kiemelte, aki beszédében arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy most valóban lezárult egy korszak az életükben. Áltatás helyett azonban a valóságról is beszélni kell.

– Felhatalmazást kapnak a diplomával, hogy elhelyezkedjenek. Nincsenek azonban könnyű helyzetben, mert az ország, sőt a világ sincs könnyű helyzetben. Így azt javaslom, hogy ne csak akarjanak elhelyezkedni, hanem mindent tegyenek meg ennek érdekében – mondta a főigazgató. Érzéseit pedig egy Marie Curie idézettel tárta a fiatalok elé.

– Feltétlen hiszek abban, hogy mindannyian tehetségesek vagyunk. Majd megnyugtatólag közölte, az itt végzett hallgatók 95 százaléka megtalálja számítását a munkaerőpiacon.

Dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés alelnöke pedig a következő szavakkal bíztatta a nagybetűs életbe kilépő növendékeket. – Az életben számos kudarcot is átélhetnek, ilyenkor azonban idézzék fel magukban azt a pillanatot, amikor talárban álltak a diplomájukra várva, és a nap főszerepelői voltak – gondolkodtatta el a hallgatóságot dr. Puskás Imre.

Az ünnepi műsort követően a leköszönő főiskolások átvették diplomájukat. Összesen 127-en végeztek idén, közülük 84-en tudtak eljönni. Környezetkultúra, gazdálkodási, kommunikáció, óvodapedagógus, valamint szociális munkás, tanító és turizmus-vendéglátás képesítést szerzett szakemberek léptek ki a nagybetűs életbe.

Az előző évekhez hasonlóan a diplomaosztón egyúttal elismeréseket is átadtak. A 2004-ben alapított Bezerédj Amália Emlékérem és Emléklap kitüntetést kimagasló tanulmányi eredményükért, közösségi munkájukért, közéleti tevékenységükért és példamutató magatartásukért kaphatják a fiatalok. Az elismerésben Ács Adrienn tanító szakos, és Csatlós Veronika moderátor szakos hallgató részesült.

A XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencián és az Országos Tanítási Versenyen való kitűnő helytállásért sem maradt el azonban az elismerés.

A jutalmat szintén Ács Adrienn tanító szakos hallgató, valamint Varga Anikó neveléstudományi mesterszakon végzett tanuló és Pünkösd Judit turizmus vendéglátás képesítést szerző diák kapta.

A hagyományokat követve pedig Kovács Vivien óvodapedagógus és Németh Szabolcs kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók szalagot kötöttek emlékül a kari zászlóra.

A szózat elhangzása után a végzett hallgatók a magasba dobták talár sapkájukat, mely olyan gyorsan repült a levegőben, mint amilyen hamar véget értek a szép emlékekkel teli főiskolás évek.

Elismerték a kiemelkedő teljesítményt és közösségi munkát

Könyvjutalomban részesültek: Németh Szabolcs- kommunikáció és médiatudomány szak, Karácsonyi Klaudia-kommunikáció és médiatudomány szak, Kákonyi Tímea- kommunikáció és médiatudomány szak, Farkas Norbert turizmus-vendéglátás szak, Deák Tímea környezetkultúra szak, Hullmann Zsófia tanító szak, Tóth Georgina tanító szak, Kovács Vivien óvodapedagógus szak, Holczinger Tímea-óvodapedagógus szak, és Kis-Gadó Dániel- turizmus vendéglátás szak.

Elismerték az idős tanítók munkáját is: Az egyetem szenátusa ebben az évben 11 tanítónak ítélt oda gyémánt és vas diplomát. Azon pedagógusoknak, akik 50, 60 és 65 évvel ezelőtt végezték el a tanítóképzőt, és szerezték meg okleveleiket. Báthory Istvánné, Dallos Nándor, Farkasfalvi Józsefné, Horváth Józsefné, továbbá Gyén Gyuláné, Örvös István, Pfeiffer János, Pfeiffer Jánosné és Wirth Károly lakhelyükön, illetve ünnepi rendezvényeken vették át korábban a diplomájukat a Kar vezetőitől. Bajári Miklós tanító, és Németh Józsefné tanító viszont helyben kapták meg a díszokleveleket. Az úr tevékenységét vas, a hölgyét pedig gyémánt oklevéllel ismerték el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!