Közélet

2011.07.25. 13:45

Szinte háztól házig visz a busz

Az átlagosnál több iskolabusz jár a tamási kistérségben. Ebben a körzetben hét jármű szállít rendszeresen diákokat, emellett más feladatokat is ellát.

Steinbach Zsolt

– Negyed hétkor szoktam kelni, az első járattal megyek, ami a nagyobb gyerekeket viszi, az hét után tíz perccel indul. Iskola után pedig általában a későbbi járattal jövök haza, fél ötkor.

– Az értényi Ignácz László világította meg ilyenképpen az iskolabuszok működési rendszerét. Laci most volt negyedikes, négy éve jár Értényből a nagykónyi tagiskolába.

A tamási kistérségben meglehetősen sok diáktársa közlekedik hozzá hasonlóan iskolabusszal: a Tamási-Simontornyai Többcélú Kistérségi Társulás adatai alapján a körzetben hét ilyen jármű szállít rendszeresen diákokat, kivéve persze az iskolai szüneteket.

Bár a nyári vakáció még javában tart, a kistérségi társulás nemrég foglalkozott az iskolabuszok ügyével. Arról döntöttek, hogy a társulás által 2006-ban pályázaton elnyert két iskolabusz tulajdonjogát átadják a hőgyészi és a nagykónyi önkormányzatnak.

A járművek üzemben tartója eddig is ez a két település volt, a tulajdonba adással a községek saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen egyéb célokra hasznosítják az autóbuszt.

A nagykónyi jármű az elmúlt tanévben Koppányszántóról 6, Értényből 21, Medgyespusztáról 4 gyermeket szállított naponta.
A hőgyészi busz 18-18 tanulót szállított be Dúzsról, illetve Mucsiból a hőgyészi tagiskolába.

Iskolabusszal azonban óvodások is közlekedhetnek. Régóta így oldják meg a kisdedek szállítását Tamási külterületeiről (Fornád, Kecsege, Adorján-puszta, Kishenye, Öreghenye).
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Iskolai időszakban az újiregi falugondnoki busz is naponta szállít helyi diákokat Iregszemcsére. Képünkön Susóczki András falugondnok Fotó: G. K.
[/caption]
Fülekiné Guzslován Edit tagóvoda vezető elmondta, a gyerekek reggel hét körül szállnak fel a buszra, fél nyolc tájban pedig már bent vannak az óvodában.

Természetesen mindig kísérővel közlekednek, dajka, vagy óvónő vigyáz rájuk. A busz, ha kell már déltájban, vagy este is hazaszállítja őket. A több, mint egy évtizedes tapasztalat szerint zökkenőmentes a gyerekek ilyen módon való közlekedése.

Ugyanez a jármű egyébként a második menetben 17 általános iskolást is szállított az elmúlt tanévben a fenti külterületekről a tamási iskolába.
A kistérségi társulás Regöly által használt iskolabuszával 17 felső tagozatos tanulót visznek naponta Tamásiba, visszaútban pedig egy tamási diák utazik a regölyi alsó tagozatos iskolába.

A klasszikus iskolabuszok mellett az újiregi önkormányzat falugondnoki járművével is szállítanak rendszeresen diákokat: 25 gyereket az iregszemcsei iskolába.

Simontornya két, a társulás tulajdonában levő iskolabuszt használ. Az egyik Sárszentlőrincről szállít diákokat a pálfai tagiskolába. Mivel Tolnanémediben megszűnt a felső tagozat, a következő évtől utóbbi jármű Tolnanémediről és Nagyszékelyből is viszi a tanulókat Simontornyára, két fordulóban összesen 40-45 gyereket.

Tóthné Unghy Ilona, a Vak Bottyán ÁMK igazgatója szerint teljesen jól működik a rendszer. A buszok hazafelé is két fordulót tesznek, a későbbi járat azokat is hazaviszi, akiknek több szakkörük van, így a bejáró gyerekek sem maradnak le semmiről. Hangsúlyozta, hogy az iskolabusz nagyon biztonságos rendszer, hiszen szinte háztól házig szállítja a gyerekeket.

Nem csak diákok utaznak az iskolabuszokon

Az iskolabuszok üzemeltetéséhez az állam évente, gyermekenként 80 ezer forint támogatást nyújt. Iskolai időszakban a gyerekek szállítása értelemszerűen elsőbbséget élvez, de más célokra, például helyi civil szervezetek csoportjainak, sportolók utaztatására is használhatóak ezen járművek.

A kistelepüléseken ugyanakkor az iskolabusz a menetrend szerinti autóbuszjáratok megmaradását is veszélyeztetheti, hiszen ha a gyerekek szállítása kiesik, gazdaságtalan lehet a polgári járat fenntartása. Ilyen esetekre is létezik azonban kompromisszumos megoldás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!