Közélet

2011.07.10. 10:50

Új barát a régiek mellé

A németországi Reichelsheimmel partnerkapcsolati megállapodást, a lengyelországi Jablonkával pedig partnervárosi szándéknyilatkozatot írt alá Nagymányok városa szombaton.

TEOL/Venter Marianna

A sportcsarnokban nagyszabású gálaműsor keretében megtartott aláírási ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János, a körzet országgyűlési képviselője. Mint elmondta, Magyarországnak két néppel volt szoros kapcsolata az eltelt ezer év során: a németekkel és a lengyelekkel, és annak ellenére, hogy különböző nyelveket beszélünk, mindig a jóbarátság jellemezte a kapcsolatunkat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Karl Béla (balról) és Antoni Karlak írta alá ünnepélyesen Nagymányok és Jablonka testvérvárosi szándéknyilatkozatát (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Karl Béla, Nagymányok polgármestere elmondta, hogy a partnerség a németekkel civil kapcsolatokból fejlődött idáig. Az új partner, Jablonka, Reichelsheim testvérvárosa, ám egykor Magyarország része volt, Árva - Orava - megye legészakibb települése.

Stefan Lopinsky, Reichelsheim polgármester kiemelte, hogy az együttműködésnek köszönhetően immár nem a nyelvi és kulturális különbségeken van a hangsúly, hanem a barátságon és az összefogáson. Antoni Karlak, Jablonka polgármestere beszédében hangsúlyozta: a három nemzet együtt élt régen is, és most már sem földrajzi, sem más értelemben nem választják el őket határok, valóban úgy élhetnek, mint egy nagy család.

Az ünnepségen jelen volt Nagymányok erdélyi partnerének, Zetelakának a küldöttsége is. Korpos Béla, a település polgármestere sok sikert kívánt a partnerkapcsolatok kiteljesedéséhez, és reményét fejezte ki, hogy Zetelaka is csatlakozik majd a társasághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!