Közélet

2011.08.31. 07:12

Állati invázió: szarvasok lepték el a környéket

„Eszméletlen” sok a szarvas, a vaddisznó a Miszla környéki területeken. A vadaknak állítólag a kerítés sem mindig akadály, súlyos károkat okoznak a környező mezőgazdasági területeken. Kedden „vadkáros” fórum volt Miszlán.

Steinbach Zsolt

– A vadászat hobbi, szórakozás, nekünk, gazdáknak viszont a megélhetésünk forog kockán – hangzott el azon a miszlai fórumon, amelyet a súlyos vadkárok ügyében kezdeményezett egy helyi termelő, Vizi László.
A fórumon valaki úgy fogalmazott: Miszla és Gyönk örök háborúban volt ebben a kérdésben.

Ezt támasztotta alá Baksa János, miszlai gazdálkodó hozzászólása is. Ő többek között azt mondta: a környező vadásztársaságok közül Gyulajjal, Kölesd-Dalmanddal, Nagyszékellyel korrekt a kapcsolat. A Gyönki Vadásztársasággal azonban a legtöbbször nem tudnak megegyezni.

Friedrich Györgyné, a miszlai önkormányzat igazgatási előadója szerint nagyon nehéz megszervezni a kárbecsléseket. Van, aki drágállja a felkért szakembert, van, aki elfogultnak tartja, gyakran a szakértő sem ér rá. Arra is rámutatott: a bírósági esetek száma mutatja, hogy mely vadásztársaságok hajlanak az egyezségre, akár szakértő nélkül is, és melyek nem.

Müller Henrik, gyönki gazda szerint amelyik gazda nem védekezik kerítéssel, annak a terményét teljesen elpusztítják a vadak. Mások véleményéhez hasonlóan szerinte is az lenne a megoldás, ha lényegesen lecsökkentenék a vadállományt.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az érzékelhető indulatok ellenére a vadkárok miatt szervezett miszlai fórum nagy részében kulturált volt a hangnem. Kritika elsősorban a gyönki vadásztársaságot érte
[/caption]
Bodor István helyi termelő azt kifogásolta, hogy a vadkár elhárításból nem mindegyik vadásztársaság veszi ki a részét. Ő azzal, hogy a saját költségén kiépít egy jó minőségű vadvédő kerítést, az elhárított vadkár révén egy csomó pénzt takarít meg a vadászoknak. Úgy véli, az lenne méltányos, ha a vadásztársaságok ennek a költségnek legalább a felét állnák.

Több hozzászóló azt is nehezményezte, hogy bár a Miszla környéki földeken a legnagyobb a vadkár, az itteni gazdálkodók egyikét sem vették fel a környező vadásztársaságokba. Ezzel szemben olyan tagok is vannak ezekben a társaságokban, akik több száz kilométerre laknak innen, és feltehetőleg nemigen foglalkoztatja őket az itteni gazdálkodók problémája.

Szaka Gyuláné, a Gyönki VT. elnöke elmondta: a társaság tavaly nem kevesebb, mint 34 millió forintot fizetett ki vadkárra. Igyekeznek mindenkivel megegyezni, de a 30-40 érintett gazda közül minden évben van egy vagy kettő, akivel ez nem sikerül.

Mint mondta, mindig kérnek plusz kilövési kvótát, tavaly például mintegy 420 nagyvadat lőttek ki, amihez rengeteget kellett dolgozni. A gyönki vadásztársaságot ért kritikák mögött egyébként szerinte személyes ellentétek is húzódnak.

Kosaras Zoltán, megyei vadászati felügyelő elmondta: a nagyvad állomány növekedése országos, sőt európai jelenség. Nem vitatta, hogy a nagyvad létszámot csökkenteni kell, de emlékeztetett arra, hogy például a vaddisznó egész évben vadászható, hihetetlen mennyiséget lőnek ki belőle, mégis nő az állománya.

Meggyőződése szerint a vadkárból adódó problémákat csak helyi szinten, a gazdálkodók és vadászatra jogosultak együttműködésével lehet megoldani, az ellenségeskedés helyett.

Vadkárok Tolna megyében és az országban (millió Ft)

2007.

Mezőgazdasági: 93,2 1.637

Erdei: 3,3 201,9

2008.

Mg-i: 87,2 1.559

Erdei: 6,7 127,5

2009.

Mg-i: 74,8 1.436

Erdei: 6,7 118,4

Forrás: Országos Vadgazdálkodási Adattár

Mezőgazdasági: 93,2 1.637

Erdei: 3,3 201,9

2008.

Mg-i: 87,2 1.559

Erdei: 6,7 127,5

2009.

Mg-i: 74,8 1.436

Erdei: 6,7 118,4

Forrás: Országos Vadgazdálkodási Adattár

Az érzékelhető indulatok ellenére a vadkárok miatt szervezett miszlai fórum nagy részében kulturált volt a hangnem. Kritika elsősorban a gyönki vadásztársaságot érte -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!