Közélet

2011.08.01. 16:16

Aranyeső hullt Arankára Athénban

Címkék#Regöly

Ötven aranyérmet hoztak haza a magyar sportolók Athénból, a Speciális Olimpia 13. Nyári Világjátékairól. A legszebben csillogó fémből Kanalas Aranka hármat szerzett meg.

TEOL/Szeri Árpád

A regöly-majsapusztai otthon lakója asztalitenisz sportágban szerepelt kiemelkedően: nemcsak egyéniben, hanem női és vegyes párosban is maga mögé utasította versenytársait. A két hétig tartó küzdelemben egyébként 185 ország versenyzője 22 sportágban mérte össze erejét, tudását.

Kanalas Aranka 1988-ban került a településre, a Margaréta Otthonba, ahol komoly múltra tekinthet vissza a terápiás célokat is szolgáló sport tevékenység.
– Először az atlétikával foglalkoztam, de rájöttem, hogy az asztalitenisz lesz igazán jó nekem – emlékezett vissza a kezdetekre az otthonlakó. Döntése telitalálatnak bizonyult, hiszen nemcsak a görög fővárosban, hanem már korábban, az Egyesült Államokban is a bizonyította fölényes tudását. Remek formáját azóta is tartotta, így nem is lehetett kétséges, hogy Athénban is képviseli települését. Illetve Tolna megyét és Magyarországot is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kanalas Aranka és az athéni aranyérmek. Az atlétika után tért át asztaliteniszre (Fotó: Lehőcz Péter)
[/caption]

– Kavala városban kaptunk szállást, ez a hely nagyon szép a tengerpartjával együtt, csak elég távol van Athéntól – kezdett bele élménybeszámolójába. – Négy nap pihenés után indultunk a fővárosba, ahova tizenegy órás buszozás után érkeztünk meg. Athén is gyönyörű, az ellátásra sem lehetett panaszunk, azt ehettünk, amit csak akartunk, olyan volt, mintha luxusszálláson lettünk volna. De itt már kevesebb időnk maradt nézelődésre, hiszen megkezdődtek a versenyek.

A megmérettetések, mint elmondta, nem voltak szokatlanok számára. Egyetlen ellenfele, egy orosz pingpongos leányzó bizonyult a vártnál erősebbnek, de azután itt sem lehetett kétséges a végeredmény.
– Három kategóriában indultam, azért persze reménykedtem abban, hogy jól helytállok, de a végső döntést a sorsra bíztam. Nagyon boldog voltam, amikor háromszor is átvehettem az aranyérmet!

A regölyi fogadtatás emlékezetes és megható volt. – Virágcsokor, ajándék, torta, pezsgő – mindenki örült a szép eredménynek – idézte fel hazaérkezésének pillanatait. – Azóta már több élménybeszámolót is tartottam erről a görögországi két hétről. Ami több mint húsz év után meghozta nekem a csúcsot.

Ami a jövőt illeti, az ütőt nem teszi le, továbbra is indul különböző versenyeken: azzal is tisztában van, hogy ezek után mindig kiváló szereplésre kötelezi kiemelkedő eredménye. A következő világjáték sorozat – amiképp van az a hagyományos olimpiák esetében is – négy év múlva lesz. Szeretne azon is résztvenni, de mint szerényen megjegyezte: ez nemcsak rajta múlik.

Kis intézménynek szerzett nagy hírnevet

– Nagyon büszkék vagyunk Arankára – mondta el lapunknak Szabó Krisztina otthonvezető. – Kis intézmény a miénk, a működés mindennapi gondjai bennünket sem kerülnek el: mindezek ismeretében fontos számunkra, hogy egyik lakónk világjátékokon szerez hírnevet nekünk. Nem mindennapos ez az eredmény, olyan fegyvertény, melyet ritkán érnek el élsportolók is. Aranka egyébként vidám, érdeklődő, színes egyéniség, az asztalitenisz mellett tánccal is foglalkozik.

Olimpikon társa példája is lelkesítette

Kanalas Aranka Athénban megkoronázott pályafutása nem minden előzmény nélküli. A 2007-es speciális olimpián, Sanghajban már letette névjegyét egy másik otthonlakó. Kovács Zsuzsanna a pingpongosok mezőnyében párosban aranyérmet nyert, egyéniben és vegyes párosban pedig egy-egy negyedik helyezést szerzett. Emellett többször volt a speciális versenyek országos bajnoka ugyanebben a sportágban. Kanalas Aranka az ő példáján is fellelkesülve készült a következő olimpiára.

Olimpikon társa példája is lelkesítette Kanalas Aranka Athénban megkoronázott pályafutása nem minden előzmény nélküli. A 2007-es speciális olimpián, Sanghajban már letette névjegyét egy másik otthonlakó. Kovács Zsuzsanna a pingpongosok mezőnyében párosban aranyérmet nyert, egyéniben és vegyes párosban pedig egy-egy negyedik helyezést szerzett. Emellett többször volt a speciális versenyek országos bajnoka ugyanebben a sportágban. Kanalas Aranka az ő példáján is fellelkesülve készült a következő olimpiára.

Kanalas Aranka és az athéni aranyérmek. Az atlétika után tért át asztaliteniszre (Fotó: Lehőcz Péter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!