Közélet

2011.08.09. 13:02

Magyar találmány oldaná meg az utak, hidak problémáját

Olyan, papír alapú panelt dolgoztak ki uniós támogatással magyar szakemberek, mely gátolja az utak, hidak rézsűjének erózióját.

TEOL

Az anyaga megfelelő közeg a benne elhelyezett fűmag csírázásához, tápanyagként is szolgál, illetve lebomlik, és visszajut a természetbe. A kutatás során kikísérletezték azt a hatszögletű elemekből álló formát, amely a lezúduló vizet szétvezeti, és ezáltal meggátolja a romboló tevékenységét.

A méhkaptár sejtjeire emlékeztető forma 45 fokos lejtőig rögzítés nélkül a helyén marad. A fűmag a híg papírpépbe kerül, így a panelben helyezik ki a rézsűre. Az öntözéssel erősödő gyökérzet a talajba rögzíti a növényzetet, miközben a panel elkezd lebomlani.

Mindeközben még a növényzetet is táplálja, hála a felületére felvitt impregnáló keveréknek. A panel készítésével foglalkozó győri vállalkozás Bőnyben kísérleti üzemet hozott létre, ahol már le is gyártották a próbamennyiséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!